Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата “Св. Иван Рилски” в Старо село почита небесния застъпник на българите

Снимка: БТА

Църквата “Св. Иван Рилски” в троянското Старо село днес отбелязва храмовия си празник. По този случай ще бъде отслужена празнична света литургия за успението на светеца, дал името на храма, както и празнична вечерня.

Необикновена е историята на църквата в Старо село, която дълго време остава неосветена”, разказва отец Марин Божков, който е отговорник за храма. Освен че е единствената в общината, посветена на небесния застъпник на българите Св. Иван Рилски, тя е сред малкото построени след 9 септември 1944 г. В продължение на десетилетия комунистическата власт използва храма като склад, хамбар, добавя духовникът.

Едва през 1993 г. – близо 50 години след издигането й, църквата “Св. Иван Рилски” е осветена и оттогава събира миряни на всеки празник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Свети Йоан Рилски

Почитаме успението на Св. Йоан Рилски

Православните християни днес почитат успението на Св. Йоан Рилски, смятан за небесен покровител на българския народ. Светецът се ражда в село Скрино в Осоговската планина през втората половина на IX век, когато християнството пуска корени сред..

публикувано на 18.08.24 в 09:59

Успение Богородично прославя необятната обич на Божията Майка

Наричат Света Богородица Майка на истинския Живот, която с молитвите си избавя от смърт човешките души. Тя е най-обичаната и най-прославяна след Бога, към която се обръщат всички. Църквата ѝ отдава почит на 15 август, в деня на нейното успение, когато..

публикувано на 15.08.24 в 04:05

Продължават мащабните археологически проучвания на тракийския комплекс Бегликташ

Добре дошли в Приморско – едно от най-обичаните и посещаваните курортни градчета по българското Черноморие, място, където много българи избират да прекарат лятната си ваканция. Заливите там са идеални за слънчеви бани още от началото на..

публикувано на 13.08.24 в 09:35