Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Случи се очакваното – ГЕРБ върна мандата, ред е на изненадите

Снимка: БГНЕС

Избраната с най-много гласове политическа сила в 45-я парламент няма да реализира мандата за съставяне на правителство, връчен ѝ от държавния глава във вторник (20.04). Макар и да бяха готови отрано със състав на Министерския съвет, опитът на коалицията ГЕРБ-СДС да проведе разговори за подкрепа с двете поканени политически сили - „Демократична България“ и „Има такъв народ“, се оказа неуспешен. Кандидатът за премиер в проектокабинета ГЕРБ-СДС Даниел Митов отчете:

Даниел Митов с Румен Радев

„Ние направихме сериозен, открит опит да призовем партиите, с които имахме намерение да разговаряме за конкретни политики и възможности за съставяне на кабинет, който да поеме отговорност за управлението на страната, която знаете не е лесна. Отказът от диалог не е политическо поведение, което може да бъде поддържано дълго време. Няма да има предвидим политически процес, няма да е ясно какво могат да очакват българските граждани в следващите месеци.“

ГЕРБ не получи подкрепа от нито една друга политическа сила в 45-я парламент, поради което  лидерът на партията Бойко Борисов обяви решението на Изпълнителния съвет да върне мандата и прогнозира като неизбежно провеждането на нови парламентарни избори. Предстои проучвателният мандат да бъде предоставен на втората по численост политическа сила в НС.

„Има такъв народ” няма да направят правителство, страх ги е и няма да постъпят отговорно като нас, прогнозира обаче Бойко Борисов.

Спекулациите относно бъдещите действия на втората политическа сила се засилват и поради предприетата от тях стратегия да мълчат относно бъдещите си планове. Към момента e известно само това, което беше обявено още в предизборната кампания - че няма да влизат в политически взаимодействия с партии от статуквото (ГЕРБ, БСП, ДПС).

„Единственото, което може да предизвика ИТН да направят кабинет в настоящия момент е желанието ГЕРБ да бъдат демонтирани от властта“, посочва политологът Иван-Асен Иванов. В интервю за БНР-„Хоризонт“ той изключи възможността от външен натиск върху политическите сили за съставяне на правителство:

Иван-Асен Иванов

„В момента сме в такава ситуация, в която се говорят всякакви неща, особено предвид мълчанието на втората политическа партия, което е доста нестандартно. Но в крайна сметка не виждам смисъл ситуацията в България, предвид усложнената международна обстановка, да предизвиква чак такъв интерес. Да, може би нашите международни партньори предпочитат да има работещо правителство в България, но надали ще правят залози.“

Анализаторите търсят знаци, които да открехнат завесата към второто действие на политическата пиеса. Със засилен интерес се очаква връчването на проучвателния мандат на „Има такъв народ“, тъй като при президента трябва да отиде техният кандидат за министър председател. Личността му може би ще даде знак за бъдещите намерения, а може и мандатът да бъде отказан.

„Не съм фен на това, което ИТН са избрали като своя стратегия – казва Иван-Асен Иванов. – Смятам за нормално да има известна потайност около сформирането на едно правителство. Никой не очаква ИТН да назоват конкретни имена, но все пак съставянето на правителство представлява формиране на най-публичната институционална форма на власт и като такъв, този процес изисква някаква форма на комуникация, най-малкото с гражданите, които са избрали тази партия да бъде в парламента. Тази окултна почти тайнственост - сякаш не наблюдаваме формиране на правителство, а инициация в ложата на тайна организация - не носи каквито и да било позитиви за ИТН. Имайки предвид всичко това, ситуацията е супер непредвидима. Те казват, че може и да формират правителство, макар че не искат никаква подкрепа от партиите на статуквото, но пък не дефинират какво разбират под подкрепа или коалиция, защото видяхме вчера в правната комисия на НС, че имаше и гласувания заедно с ГЕРБ на ИТН.“

Тошко Йорданов

„Ще направим това, което трябва да направим в момента, в който ни дадат мандата“, каза председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов. Но думите му, изречени преди два дни в пленарна зала донякъде прехвърлят въпроса като „горещ картоф“ направо към третия проучвателен мандат: "Ако случайно се стигне до трети мандат, т.е. то ще се стигне, този, който го вземе, трябва да помисли добре какво ще направи“.

„Според мен ако ИТН не успее да състави кабинет, третата политическа сила, която вземе мандата не би имала до такава степен висока легитимност, че да състави правителство, дори и да има желанието за това. Но ситуацията тепърва ще се развива, предстои да видим какво ще направят „Има такъв народ“, но заявките им са абсолютно многостранни. При тях всичко е възможно.“

Съставил: Е. Каркаланова (интервю на Силвия Великова, БНР-„Хоризонт“)

Снимки: БГНЕС, Facebook /Бойко Борисов, Иван-Асен Иванов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34