Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През седмицата Covid-19 продължава да разпространява своя обхват по света. В отговор, редица държави направиха промени или подготвят такива, по отношение на режима за влизане на граждани от България и от други държави. 

Гърция ограничи придвижването между отделните си области до 10 май, с цел да се сведат до минимум контактите по време на предстоящите Великденски празници и да се намали разпространението на Covid-19. Мярката влезе в сила на 23 април и ще продължи до 06:00 часа на 10 май. Изключения се допускат при определени спешни обстоятелства. Кои са те - вижте ТУКБългарското външно министерство препоръча на сънародниците ни да се въздържат от пътувания до Република Гърция в посочения период.

Само преди броени дни, на 19 април, Гърция отмени карантината за граждани от ЕС, Шенгенското пространство и други страни, като беше оставено изискването за представяне на негативен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизане. Въведена беше и възможността за представяне на сертификат за ваксинация, с изискването да са изминали поне 14 дни от поставянто на ваксината. Със същото решение на правителството на Гърция, от 19 април ГКПП Маказа-Нимфеа беше отворен временно за леки автомобили, а пътниците можеха да преминават и през ГКПП Кулата-Промахон, от което много наши сънародници решиха да се възползват. С новото решение от 23 април обаче, на практика е забранено придвижването между отделните области в Гърция, което прави пътуването с цел туризъм невъзможно. 

До 3 май е в сила задължителна карантина за влизане в Албания от Гърция и Северна МакедонияС решение на Техническия експертен комитет по управлението на ковид пандемията в Република Албания, от 20 април до 03 май 2021 г. се налага задължителна 14-дневна карантина за всички лица, влизащи в Република Албания от Северна Македония и Гърция, с изключение на транзитно преминаващите. Припомняме, че за влизане на територията на Република Албания не се изисква представянето на негативен тест за Covid-19. В страната продължава да е ограничено движението на граждани и превозни средства между 22.00 и 06.00 часа. Глобата за нарушение на тази мярка е в размер на 10 000 леки (около 80 евро).

В сила са заповеди за забрана на събирането на повече от десет души на обществени места, както и за задължително носене на маски на всички обществени места - на открито и на закрито. Глобата за неизползване на маска е в размер на 3 000 леки /24,28 Евро/ при първо и 5 000 леки /40,47 Евро/, при повторно нарушение.

Куба продължава прилагането на здравни протоколи за пътници, пристигащи на национална територия, съобщи посолството на страната у нас. От 42 364 души, пристигнали в страната от 6 февруари, когато бяха въведени, до 16 април, в 909 души е открита болестта. Ръководството на страната възобнови изолацията в институциите, определени от властите във всички провинции и броят на полетите до острова беше намален, особено от страни с деликатна епидемиологична и санитарна ситуация, уточняват от посолството в информацията си относно мерките за санитарен контрол.
Като част от процедурите е извършването на първия PCR тест в реално време при пристигане на пътниците на летището и втори такъв до пети ден от престоя им в изолационния център
.

Западна Европа започна постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки. Въпреки бавната ваксинация, Западна Европа отбелязва известен напредък в борбата ѝ с пандемията, отнела живота на над 640 000 души на Стария континент.

В Италия, правителството възстанови свободното пътуване между регионите с по-нисък риск, като хората могат да пътуват и до региони с по-висок брой на заразени, ако притежават ваксинационен паспорт. Според новите правила баровете и ресторантите на открито също ще бъдат отворени от следващата седмица.

Във Франция ограниченията при пътувания между регионите се очаква да отпаднат от 3 май, но вечерният час между 19 часа и 6 часа сутринта ще остане в сила, заяви говорител на правителството.

В началото на май се очаква Гърция да разреши храненето на открито. Премиерът на страната Кириакос Мицотакис заяви, че това ще се случи преди планирания старт на туристическия сезон в средата на месеца.

Кафенета, ресторанти и музеи отново са достъпни за жители и гости в столицата на Дания – Копенхаген. За влизане в тях, гражданите трябва да представят "коронапропуск", удостоверяващ отрицателен тест за Covid-19, направен не по-рано от 72 часа, ваксинация или скорошно преболедуване. Остава забраната за работа на нощните клубове, а кината, театрите и концертните зали отварят от 6 май. Вече работят и магазините, в които се продават и нехранителни стоки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43