Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктория Русева по следите на светлата Европа и наградата “Карл Велики”

Виктория Русева
Снимка: личен архив

В какво общество искаме да живеем? Какво не ни харесва в света около нас и как до го променим за по-добро? Това са някои от въпросите, които млади хора си поставят в проекта “Модел Европейски съюз София 2021” – българският претендент за европейската младежка награда “Карл Велики”.

Наградата на Европейския парламент насърчава младежи между 16 и 30 години да създават проекти и активно да участват в развитието на съвременна Европа. Начело на българския екип, достигнал до финалния етап на конкурса, стои 22 годишната студентка по политология във Виенския университет Виктория Русева.

“На първо място, това е една отворена образователна платформа за междукултурен диалог – обяснява същността на българския проект Виктория. – Една от основните ни цели, която ще осъществим с хора от десет националности, е да популяризираме България и региона. Предвиждаме също така да направим симуалция на вземане на решения в Европейския съюз и съвместна работа с ученици от три български училища.”

Проектът “Модел Европейски съюз” съществува от 2014 г., но за първи път включва и симулация на Европейската гражданска инициатива – инструмент, чрез който гражданите могат да участват с идеи в европейския законодателен процес. Възпитаници на Професионалната гимназия по телекомуникации в София, на езиковата гимназия “Бертолд Брехт” и на езиковата гимназия “Христо Ботев” в Кърджали са разработили предложения за свои граждански инициативи.

“Трите идеи, достигнали до етапа на гласуване на нашия сайт, засягат проблеми в обществото, които интересуват младите хора – обяснява Виктория. – Едната от тях е свързана с регулацията на достъпа и продажбата на никотинови продукти на хора под 18 г. Втората цели предоставяне на необходимите ресурси на младежите и чрез менторство да ги насочи в подходяща кариерна посока. А последното предложение цели изграждането на по-отворено общество спрямо темата за хомосексуализма.”

Гласуването за най-добрата от трите инициативи ще продължи до 6 май, а победилата ще се превърне в законодателно предложение на Европейската комисия по време на конференция през октомври.

Ето как отговаря Виктория на въпроса има ли гражданско общество у нас:

“Мисля, че има изключително добра основа, върху която да стъпим. Именно това беше важен момент по време на дискусиите ни с учениците – да се види, че младите хора са много по-добре информирани, отколкото общественото мнение предполага за тях. Но те се нуждаят от платформа, на която да обсъждат своите проблеми, за да бъде чут гласът им. И това се опитваме да дадем ние – платформа и гласност на техните виждания и критики.”

Победителят в конкурса “Карл Велики” ще бъде обявен през септември. “Няма значение, дали нашият проект ще спечели наградата”, категорична е Виктория. По думите й, самото номиниране вече е признание, че дори и в пандемия могат да се случват прекрасни неща за толкова много хора не само у нас, но и в Европа. А нейната Европа утре минава през осъзнаването днес.

За нас Европа на бъдещето представлява активна, обединенаи наистина осъзната общност – добавя тя. – Именно осъзнаването е първата стъпка към граждански активното и по-добро общество, защото само по този начин можем да бъдем ефективни в действията си и да постигаме повече и по-бързо. А това е от изключителна важност особено в ситуацията, която преживяваме днес.”

Снимки: предоставени от Виктория Русева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Остава горещо с опасност за пожари, критично е положението в Свиленградско

228 пожара са били потушени в страната за последните 24 часа, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Без нанесени материални щети са били 181 пожара, от които 126 в сухи треви, горска постеля и храсти, четири в стърнища и..

публикувано на 15.07.24 в 08:36

Летен семинар по български език и култура събира участници от три континента

Осемдесет и осем души от три континента ще изучават всеки ден от днес до 4 август български език във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” . Международният летен семинар по български език и култура ще се проведе за 47-а година..

публикувано на 15.07.24 в 06:00

Горещините настъпват и през новата седмица

В понеделник отново ни очаква слънчево и горещо време. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но без валежи. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София – около 37°. По Черноморието ще бъде слънчево с..

публикувано на 14.07.24 в 18:30