Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Граф Игнатиево" – дом на българската бойна авиация

Бригаден генерал Николай Русев: Вярвам, че работата по възкресяването на Българската бойна авиация ще бъде реализирана докрай

7
Снимка: архив

6 май е Ден на храбростта и празник на българската армия. За втора поредна година обаче пандемията от Covid-19 нарушава традицията, датираща от 1993 г., за военен парад в днешния ден. Но все пак демонстрация на военната мощ ще има, макар и без публика. В деня на Св. Великомъченик Георги Победоносец бойни способности ще демонстрират  Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции в различни гарнизони в страната (Казанлък, Варна, на полигон „Црънча“ и авиобазата „Граф Игнатиево“). Тържественият ритуал по водосвет на бойните знамена и знамената-светини ще се състои пред паметника на Незнайния воин в столицата.


В небето над София ще прелетят самолети на Военновъздушните сили.

Авиобазата „Граф Игнатиево“, където е базирана част от  авиационната техника, с която разполага страната, тази година чества 70 години от създаването си.

Бригаден генерал Николай Русев
„Летище „Граф Игнатиево“ съществува още от 1940 г., когато едно ято от Първи армейски орляк „Божурище“ е пребазирано на „Граф Игнатиево“ – посочва нейният командир, бригаден генерал Николай Русев пред Радио България. – Впоследствие орлякът се трансформира във Втори армейски въздушен полк, който участва и във Втората световна война 1944-45 г. За рождена дата на базата се приема 17 май 1951 година, когато на територията на летището е сформиран 19-ти изтребителен авиационен полк, който е първообразът на нашата авиобаза днес.“

Българската бойна авиация има солидни традиции, а летците Радул Милков и Продан Таракчиев осъществяват първия боен полет в Европа на 16 октомври 1912 г.

ВВС са призвани да гарантират въздушния суверенитет на България. Командният състав и пилотите се намират в постоянна готовност за реакция във всяка извънредна ситуация от невоенен характер – пожар, спешен транспорт на пострадали или тежко болни граждани и др. Именно затова тяхната модернизация е от ключово значение. И макар в началото на това хилядолетие летището край пловдивското село Граф Игнатиево да е едно от най-модерните на Балканския полуостров, сега военнослужещите там се готвят за нов ремонт. Той е мотивиран с очакваната доставка на новите бойни самолети F-16 Block 70, чийто дом ще бъде военният обект.

F-16 Block 70
„Предстои да изградим нов обособен район, който да се използва за съхранение и експлоатация на самолетите F-16, ще реновираме настоящата инфраструктура, но ще построим и нова такава. Пълното му обновяване трябва да се случи до средата на 2023 година, след което ще сме готови да приемем новите самолети“, обяснява бригаден генерал Николай Русев.

По думите на командира, обучението на пилотите вече е в ход:

„По договор, сключен с правителството на САЩ, трябва да обучим 12 пилоти с евентуална опция за още двама. През миналата година заминаха четирима летци, които вече се готвят. Така, когато през 2023 г. първите пилоти се завърнат, те ще продължат подготовката си у нас на вече пристигналите самолети F-16 Block 70. През лятото се очаква да изпратим още двама летци и така в САЩ ще се обучат шестима летци, а останалите ще заминат през 2022 година.“


Престижът на професията, необходимостта от постоянно надграждане на качествата и знанията пораждат сериозен интерес към вакантните позиции в авиобазата. Към момента той е значително по-голям от техния брой, което позволява прецизен подбор сред желаещите да служат, уточнява ген. Русев.

В заключение командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ отправи благодарност към ръководените от него военнослужещи, които твърдо следват своята клетва и поставят на първо място службата към Родината и изрази надежда, че работата по възкресяването на Българската бойна авиация ще бъде реализирана докрай.

Снимки: БГНЕС, grafportal.org, pan.bg и архив

Галерия

Още от категорията

"Галъп" - паралелно преброяване: ГЕРБ-СДС води с 4% пред "Продължаваме промяната"

Данните от паралелното преброяване на социологическа агенция "Галъп" , медиен партньор на БНР, при 100% изпълнение на извадката показват следното: ГЕРБ-СДС :                                        23,5% , или 63 мандата "Продължаваме..

публикувано на 02.10.22 в 21:40

7 партии влизат в 48-ия парламент според "Алфа рисърч" и "Маркет линкс", 6 според "Тренд"

Резултати от екзитпола на социологическите агенции "Алфа рисърч", "Маркет линкс" и "Тренд", регистрирани в ЦИК за екзитпола в деня на изборите за 48-о Народно събрание, показват следното разпределение на политическите сили: Екзитпол на „Алфа рисърч“..

публикувано на 02.10.22 в 20:36

Галъп: ГЕРБ-СДС е първа политическа сила на парламентарните избори в България

Екзитпол резултатите на социологическа агенция "Галъп интернешънъл болкан“, медиен партньор на БНР,  показват, че 8 партии и коалиции влизат в новия 48-ми парламент, като една от тях е на ръба . Данните на агенцията показват следното разпределение..

публикувано на 02.10.22 в 20:15