Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия: 100% машинно гласуване и без ограничения за секции в чужбина

Снимка: БГНЕС

Съставът на Централната избирателна комисия да бъде редуциран от 20 на 15 души - това реши комисията по правни въпроси в парламента на второ гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Членовете на ЦИК ще се назначават с указ на държавния глава след предложение на парламентарно представените партии и коалиции.

Комисията гласува за 100% машинно гласуване във всички секции в страната и чужбина с над 300 души. Само при извънредни обстоятелства в така наречените големи секции ще може да се гласува с хартиена бюлетина. Предложението на „Има такъв народ“ за гласуване по пощата зад граница не събра достатъчно подкрепа.

Подкрепено бе създаването на нов избирателен район – „Чужбина“, като така избирателните райони стават общо 32. 

От комисията решиха да премахнат ограниченията за брой секции зад граница. Те бяха въведени с промени, внесени от ГЕРБ и „Патриотичния фронт“ през 2016 г. 

Решено бе и да има видеонаблюдение в секциите при броенето на бюлетините, предаде репортерката ни Силвия Великова.

Предстои гласуване на промените в Изборния кодекс в пленарната зала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45