Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Разпети петък за православните християни

Снимка: БГНЕС

На днешния Разпети петък вярващите се стичат към православните храмове. Това е най-тъжният ден за християните, тъй като Божият син Иисус Христос е разпънат на кръста.

Сутринта на Разпети петък в храмовете се изнася за поклонение Светата Плащеница,  която е символ на положения в гроб Спасител. Привечер край Плащеницата се извършва "Опело Христово", като символично се погребва Христовото тяло.

Репортерът на БНР Андрей Борисов, който посети Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в София, предаде, че вярващите спазват противоепидемичните мерки като дистанция и носене на маски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Интензивни валежи се очакват в Югозападна България в сряда

В сряда , 14 май, минималните температури ще са между 5 и 10°, в София 9°. Облачността ще е значителна, с дъждове предимно в западната половина на страната. В Югозападна и Централна Южна България, валежите ще са интензивни. Максималните температури..

публикувано на 14.05.24 в 19:40

България днес - 14 май 2024 г.

В „България днес“ на 14 май слушайте доц. д-р Раки Бело от университета в Тирана - за това кой, как и защо изучава български език в Албания, каква е спецификата на българското национално малцинство и в каква степен представителите му владеят езика на..

публикувано на 14.05.24 в 19:00
Софийски университет

Държавните университети обявиха стачна готовност

От началото на следващата седмица - 20 май, всички държавни български университети и част от частните университети предупредително няма да отворят врати. Това се съобщава в отворено писмо, разпространено от Съвета на ректорите у нас, до медиите...

публикувано на 14.05.24 в 17:28