Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний пред БНР:

Българската църква е огнище на вярата и за сънародниците ни в чужбина

Снимка: bg-patriarshia.bg

„Мисията ни е да бъдем духовен мост към нашата родина и да сме огнище на вярата, за да запазим традициите“. Това сподели в навечерието на Възкресение Христово епископ Антоний - Западно- и Средноевропейски митрополит, в предаването „Събота 150“ на Програма „Хоризонт“ на БНР.

С шест архиерейски наместничества в Будапеща, Берлин, Стокхолм, Лондон, Барселона и Рим епархията в Западна и в Средна Европа е най-голямата в диоцеза на Българската православна църква. По думите на епископ Антоний, много млади хора, студенти, много успели творци на културата, прекрасни лекари са част от тази епархия.

 „Българското сърце има носталгия към корените. Църквата е мястото, където българите могат да се срещнат със своите сънародници в една духовна, пречистена среда... Когато родителите водят децата си на църква, това е най-голямото училище. Потапяйки се в тази благодатна среда, това е най-голямата школа“, каза още епископ Антоний.

Цялото интервю с него, както и за подготовката на българите по света за посрещането на Христовото Възкресение, вижте и чуйте ТУК.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Генерално консулство на Република България в Ниш

Българската държава финансира проекти на българската общност в Сърбия

На 9 юли в Генералното консулство в Ниш временно управляващият консул Петър Данов подписа първите 12 споразумения по проекти в Сърбия, финансирани от Програмата за 2024 г. в подкрепа на организации на българските общности в Албания, Сърбия, Косово,..

публикувано на 10.07.24 в 09:00

В Унгария представиха новия брой на "Български вести“

Излезе новият брой на "Български вести“ - месечно издание на Българското републиканско самоуправление в Унгария. В изданието има статия и снимки за откриването на новия Български културно-образователен център в Будапеща. "На 12 юни красивата зала..

публикувано на 09.07.24 в 14:28

Ученици от Болградския регион се срещнаха с вицепрезидента Илияна Йотова

В президентството ученици от населения предимно с етнически българи Болградски регион в Украйна бяха посрещнати от вицепрезидента Илияна Йотова. Учениците са в страната ни по покана на Югозападния университет "Неофит Рилски“, съвместно с Изпълнителната..

публикувано на 08.07.24 в 17:13