Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БСП също върна мандата за съставяне на правителство

Предсрочните избори ще са вероятно на 11 юли

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на "БСП за България". Председателят на партията Корнелия Нинова върна мандата. Тя заяви, че тяхното желание е било да има правителство на България, което да реши няколко важни въпроса за страната и хората. „В името на тези приоритети подадохме ръка на втората по големина партия, която не бе поета. Новите политически субекти в парламента декларираха предварително, че не биха подкрепили правителство дори и с тези надпартийни за България приоритети. Няма обективна възможност да съставим кабинет“, каза Нинова.

Държавният глава заяви, че според конституционните му задължения след 10 май ще разпусне парламента. На 11 май Радев ще назначи новата Централна избирателна комисия, каза президентът като допълни, че вероятната дата за предсрочните парламентарни избори е 11 юли. Радев предупреди, че ако и следващото народно събрание не успее да сформиряа правителство страната ще изпадне в политическа и институционална криза.

По време на церемонията пред президенството скандираха два протеста. Единият бе в подкрепа на премиера в оставка Бойко Борисов, а другият в подкрепа на президента Румен Радев.

Още от категорията

Стефан Янев

Премиерът се надява на обща българо-македонска позиция при посещението на Зоран Заев в София

Официална делегация от Република Северна Македония, водена от премиера Зоран Заев, пристига днес у нас. „Ще проведем разговори в търсене на подходящи решения, удовлетворяващи народите и на двете страни“, коментира служебният премиер Стефан Янев. По..

публикувано на 17.06.21 в 05:45

Президентите Румен Радев и Джо Байдън не са обсъждали Северна Македония

„Въпросът за европейската интеграция на Република Северна Македония не е бил обсъждан по време на краткия разговор на президента Румен Радев с президента на САЩ Джо Байдън“. Това съобщи БГНЕС като се позова на специално запитване и отговор от..

публикувано на 16.06.21 в 13:56

Приключи подаването на заявления за гласуване в чужбина

71 170 заявления за гласуване в чужбина са подадени и потвърдени до изтичането на крайния срок – 15 юни, обобщава публикуваната информация в сайта на Централната избирателна комисия. Срокът за подаване на заявления изтече в полунощ. Подадените..

публикувано на 16.06.21 в 13:01