Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин влезе в ръководството на Европейския студентски съюз

Станимир Бояджиев
Снимка: ESU

Изборът е направен по време на проведеното от 3 до 7 май 80-о общо събрание на Европейския студентски съюз (ESU). Сред членовете на новото ръководство вече е и Станимир Бояджиев, студент в Русенския университет „Ангел Кънчев” и заместник-председател на Национално представителство на студентските съвети (НПСС).

За втори път българин се изкачва на такава висока позиция в Изпълнителния съвет на Европейския студентски съюз. През 2011 година това направи Калоян Костадинов, тогава студент в реномиран колеж в Добрич.


От ръководството на Националното представителство на студентските съвети у нас коментираха, че изборът на Станимир Бояджиев е признание за цялостната политика на НПСС в международната студентска организация. Председателят на НПСС Даниел Парушев сподели, че се надява избирането на Станимир да сложи начало на една последователна политика на активно участие на българските студенти в европейското образователно пространство.

Европейският студентски съюз обединява 45 национални студентски съюза от 40 държави. За негов председател беше преизбрана Мартина Дарманин от Малта, за зам.-председатели бяха избрани Замзам Ибрахим от Великобритания и Якуб Гродецки от Полша. В Изпълнителния съвет на съюза освен българина влизат младежи от Хърватия, Естония, Австрия, Чехия, Белгия и Италия. 

Снимки: ESU и НППС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Представена е методиката за удостоверяване на машините за гласуване

Министерството на електронното управление (МЕУ) обнародва за обществено обсъждане на сайта си проект на актуализирана Методика за съответствие на машините за гласуване по изискванията на Изборния кодекс. Измененията на методиката обхващат и надграждане..

публикувано на 14.09.24 в 11:17
Гордана Силяновска

Българският президент прие покана официално да посети Северна Македония

На неофициална среща българският президент Румен Радев е приел поканата на своя македонски колега Гордана Силяновска, да посети официално Скопие. Дата за посещението не е определена. От българска страна нямаше официално изявление след разговора в..

публикувано на 14.09.24 в 09:08

Учебно-тренировъчен самолет катастрофира при подготовка за авиошоу

Министърът на отбраната Атанас Запрянов отменя авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофа с учебно-транспортен самолет  L-39 ZA, съобщи Министерство на отбраната. Инцидентът е станал при подготовка на утрешните демонстрации по случай..

публикувано на 13.09.24 в 16:20