Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин влезе в ръководството на Европейския студентски съюз

Станимир Бояджиев
Снимка: ESU

Изборът е направен по време на проведеното от 3 до 7 май 80-о общо събрание на Европейския студентски съюз (ESU). Сред членовете на новото ръководство вече е и Станимир Бояджиев, студент в Русенския университет „Ангел Кънчев” и заместник-председател на Национално представителство на студентските съвети (НПСС).

За втори път българин се изкачва на такава висока позиция в Изпълнителния съвет на Европейския студентски съюз. През 2011 година това направи Калоян Костадинов, тогава студент в реномиран колеж в Добрич.


От ръководството на Националното представителство на студентските съвети у нас коментираха, че изборът на Станимир Бояджиев е признание за цялостната политика на НПСС в международната студентска организация. Председателят на НПСС Даниел Парушев сподели, че се надява избирането на Станимир да сложи начало на една последователна политика на активно участие на българските студенти в европейското образователно пространство.

Европейският студентски съюз обединява 45 национални студентски съюза от 40 държави. За негов председател беше преизбрана Мартина Дарманин от Малта, за зам.-председатели бяха избрани Замзам Ибрахим от Великобритания и Якуб Гродецки от Полша. В Изпълнителния съвет на съюза освен българина влизат младежи от Хърватия, Естония, Австрия, Чехия, Белгия и Италия. 

Снимки: ESU и НППС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Приключи срокът за регистрация на партиите за изборите

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в Централната избирателна комисия заявления за регистрация за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и/или за народни представители. Това предаде БТА, позовавайки се на..

публикувано на 24.04.24 в 18:28

Съвет ще координира политиките за българите в чужбина

Създава се Съвет за координация на политиките за българите зад граница. Това ще е постоянно действащ консултативен орган към Министерския съвет, реши на второ четене парламентът с промени в Закона за българите, живеещи извън България. Законопроектът..

публикувано на 24.04.24 в 13:10

В Европарламента се боят от руска намеса в българските избори на 9 юни

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите избори на 9 юни. Това е записано в проекторезолюция на Европейската народна партия за руската намеса в предстоящите евроизбори и влиянието им върху ЕС. Резолюцията ще се гласувана в пленарна..

публикувано на 24.04.24 в 11:41