Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Маршрути в Източна Украйна могат да пазят българската историческа памет

Снимка: president.bg

В Деня на Светите равноапостоли и славянски първоучители Кирил и Методий вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на община Болград Сергей Димитриев обсъдиха в София възможности за съвместни проекти между България и компактно населения с етнически българи район на Украйна. На срещата беше изтъкнат успехът за запазване целостта на Болградския район чрез общите усилия на българската общност там и българската държава.

Вицепрезидентът Йотова предложи създаването на културни маршрути в Източна Украйна, за да се поддържат живи и малките населени места, да се пази българската памет. Бяха обсъдени и обещаните, но нереализирани до момента проекти за българско училище в Одеса и украински културен център в България.

Кметът на Болград покани вицепрезидента Йотова за честванията на 200-годишнината от основаването на град Болград.

Още от категорията

Зденка Тодорова

Политиците ни са длъжници на хората от Западните покрайнини

В новата си книга “Към Цариброд и за него” правозащитничката Зденка Тодорова издига своеобразен мост между минало и настояще, посредством преживяванията и спомените на значими за нашата история личности, за да направи тъжни констатации за..

публикувано на 23.06.21 в 11:08

Проблем при електронния изпит по български език в Украйна и Молдова

987 кандидати от българската диаспора в чужбина са издържали теста по български език проведен на 19 и 20 юни. Изпитът е бил положен от 1050 дванадесетокласници желаещи да учат висше образование в България. За първа година тестът е проведен..

публикувано на 23.06.21 в 09:06

Ученици от българско училище в Словакия са в Бургас

Бургас посрещна ученици от българското училище „Христо Ботев“ в Братислава, Словакия. Те са на посещение в черноморския ни град до 26 юни, информираха от общината.  Децата от 5 и 6 клас, придружени от директора на учебното заведение Павлина Ценова..

публикувано на 22.06.21 в 08:46