Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Повишение на БВП на България с 3,5% през 2021 г. очаква ЕК

Снимка: архив

Заради пандемията от Covid-19 икономиката на България се е свила с 4,2% през 2020 г. Инвестициите са спаднали рязко в първата половина на годината заради голямата икономическа несигурност. Вносът също се е свил – с 6,6%. Това показва изследване на Европейската комисия. Според нейната пролетна икономическа прогноза се очаква икономическата активност в страната да отбележи „отскок“ от втората половина на тази година и да набере скорост. БВП ще се повиши от 3,5% през 2021 г. на 4,7% през 2022 г. в зависимост от усвояването на фондовете за възстановяване. Предвижда се износът на стоки да е в основата на възстановяването тази година, предаде кореспондентката ни в Брюксел Ангелина Пискова.


Още от категорията

С прогноза за добра реколта идва жътвата, но кога ще спрат валежите?

Вече е лято, а това е сезонът, от който в голяма степен зависи какъв ще бъде хлябът ни през годината. Българският народ казва „ден година храни“ и тази мъдрост се свързва тъкмо с периода на жътвата, когато някога целите фамилии дружно отивали да жънат..

публикувано на 22.06.21 в 11:38

Водният запас за производство на ток е на едно от най-високите си нива

Големите язовири, използвани за производство на ток, са запълнили над 90 на сто от капацитета си, съобщи за БНР Димитър Зарчев от Електроенергийния системен оператор. Той добави, че общият воден запас се намира на едно от най-високите си нива за..

публикувано на 20.06.21 в 10:36

Кулинарно-виненият туризъм в България има огромен потенциал

В стратегиите и дейностите на сектор „Туризъм“ трябва да бъде включен и кулинарно-виненият туризъм. Това коментира заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев, по време на изнесено заседание на Националния съвет по туризъм..

публикувано на 19.06.21 в 12:01