Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Условията за пътуване до различните държави по света продължават да се променят във връзка с кризата с Covid-19. Вижте къде и какви новости бяха въведени през настоящата седмица:

Гърция отвори за туристи и премахна ограниченията за движение между отделните области.От 14 май 2021 г. желаещите да пътуват от и до островите (с изключение на Лефкада, Саламина и Евия) по море или по въздух, следва  при резервиране на билета си, да представят сертификат за ваксинация (14 дни след втората доза) и отрицателен  резултат от PCR тест, извършен до 72 часа преди пътуването или от бърз тест, извършен до 24 часа преди пътуването. Контролът се извършва от авиокомпаниите и компаниите за фериботни билети. 

Също така, от 14 май 2021 г. вечерният час в Гърция вече започва в 00:30 ч., вместо в 23:00 ч. Системата с есемеси за напускане на дома бе премахната и движението от област в област отново е разрешено.

Кипър въведе нови облекчения за чуждестранните туристи. От тях не се изисква местният „безопасен пропуск” /Safepass/ срещу коронавируса. Въпреки това, пристигащите от България граждани, които не са ваксинирани, следва да направят два PCR теста - един преди полета си и втори след кацането си на острова. Това е така, защото страната ни остава в „червената” група, според обновения списък на категориите държави за пътувания, който влезе в сила от 13 май. 

Според новите наредби туристите могат да се наслаждават на ваканцията си и да се движат свободно, без т.нар.  „безопаснен пропуск”, който влезе в сила от понеделник /12.05/ за живеещите в страната.  За целта гостите от чужбина следва да попълнят кипърският електронен полетен формуляр /CyprusFlightPass/ преди пристигането си.

Освен това, пристигащите в Кипър от близо 65 страни, включително от държавите от ЕС, които притежават „валиден сертификат за ваксинация” срещу Covid-19, се освобождават от тестове или карантина. Сертификатът се смята за валиден, ако ваксинацията е завършена напълно, с поставянето на двете дози, поясниха от здравното министерство.

Македония облекчи противоепидемичните мерки за периода 12-18 май.Полицейският час започва в 0 часа и продължава до 4 ч. сутринта. Работното време на ресторантите на открито е до 23:30 ч. Позволени са всякакви мероприятия на закрито при запълване на 30 % от капацитета на затворените помещения.

САЩ отмени карантината за пристигащите от чужбина в американския щат Ню Йорк. Остават обаче в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ - представяне на негативен тест за коронавирус, одобрен от местните власти в държавата на заминаване (NAA тест, антигенен тест, PCR тест и др.) или доказателство за възстановяване след боледуване от Covid-19.

За влизане в щата Ню Йорк се изисква попълнена декларация (Traveler Health Form), включително и за пътуващите вътре в страна. На карантина подлежат  пътници, които не са ваксинирани или не са се възстановили след боледуване от Covid-19, установено с тест в предходните три месеца.

Великобритания се готви да подновимеждународните пътувания от понеделник, 17 май. Същевременно държавата ограничава едва до 12 дестинациите, които са отворени за почивки, неизискващи последваща карантина, съобщава агенция Ройтерс.Страни като Португалия, Нова Зеландия, Австралия, Сингапур, Исландия , Израел са в т.нар. „зелен списък“ на държави с нисък риск при пътуване за гражданите на Великобритания. Извън този списък обаче остават  популярни сред английските туристи дестинации, като Франция, САЩ, Италия, Испания и Гърция.

Демократична Република Източен Тимор затвори всички свои летища, пристанища и сухоземни граници до 1 юни 2021 г. във връзка с разпространението на инфекцията и въведеното извънредно положение в страната. 

МВнР повиши индекса на риска за пътуване до Република Малдиви на V степен „Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната “ във връзка с рязко влошената епидемичната ситуация с Covid-19.

Външното ни ведомство не препоръчва на българските граждани да пътуват и до Непал, заради обявеното от местните властибедствено положение с разпространението на заразата.

Съставил: Венета Николова

Още от категорията

Снимка: Facebook /@universitybotanicgardens

Ботаническата градина в София отбелязва празника на билките с базар на лечебни растения

На 24 юни, Еньовден (рождението на Св. Йоан Кръстител), известен в България като празник на билките, ще бъде отбелязан и в Университетската ботаническа градина – София.    През целия ден ще има базар на лечебни и ароматни растения и подправки. Преди..

публикувано на 24.06.21 в 05:35

Представители на бизнеса и граждани настояват за отварянето на „Илинден-Ексохи“

Тази вечер граждани се събраха на протест на пътя Гоце-Делчев-Драма. Повод за  недоволството им е затвореният граничен пункт „Илинден-Ексохи“. След като опитите на регионалните власти в двата гранични района да намерят решение на проблема не дадоха..

публикувано на 23.06.21 в 19:09

Новозаразените с Covid-19 остават под 1%

94 са установените нови случаи на коронавирус в страната за изминалото денонощие. Това са 0,8% от направените 11 151 теста , сочи Единният информационен портал. Най-много са новозаразените в София-град – 15. Новозаразени не са регистрирани в 7..

публикувано на 23.06.21 в 08:40