Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция отвори ГКПП „Капитан Петко Войвода – Орменион“ за пътнически превоз

Снимка: архив

Гръцките власти взеха решение за отваряне на ГКПП „Капитан Петко Войвода – Орменион“ за пътнически превоз. От днес, 14 май 2021 г. граничният пункт ще работи 24 часа в денонощието. Същото важи и за ГКПП „Кулата – Промахон“, който досега не пропускаше пътници в часовия диапазон между 23:00 ч. и 7:00 ч.

По информация на българското посолство в Атина и генералното консулство в Солун при планиране на пътуване до Гърция гражданите следва да отчитат забраната за движение в страната, която към момента е в интервала от 00:30 ч. до 5:00 ч. От Външното ни министерство обръщат внимание, че при влизане в Гърция от днес ГКПП „Маказа – Нимфея“ е отворен само за лекотоварни автомобили до 3,5 т. 

Също така от 14 май 2021 г. българските граждани, преболедували Covid-19, могат да влизат в Гърция със свидетелство за придобити антитела вследствие на прекарана коронавирусна инфекция. Документът трябва да бъде издаден на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език от оторизиран здравен орган или сертифицирана лаборатория. 

В сила остават и възможностите за влизане в страната при представяне  на негативен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа, както и сертификат за ваксинация за коронавирус.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриваме секции в 60 държави за изборите "2 в 1"

За изборите за български и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни, към този етап се планира да бъдат отворени секции в 60 държави, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви местата за..

публикувано на 22.04.24 в 15:08

"Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки" в Нов български университет

До 30 април във фоайето на софийския Нов български университет може да се разгледа изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки". Експозицията включва 16 пана със снимки и детски рисунки...

публикувано на 22.04.24 в 14:23
Божана Славкова

Българска поетеса спечели конкурса "Mili Dueli"

Божана Славкова спечели най-големия международен поетичен конкурс "Mili Dueli", като тя е първият български автор, спечелил голямата награда. В 9-тото издание на конкурса участваха 711 автори от 104 страни, като трима българи достигнаха финалните..

публикувано на 22.04.24 в 11:04