Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доброволци от цял свят ще участват в последния проект на Кристо

„Триумфалната арка, обвита“ е една от най-дълго „износваните“ творби на Кристо и Жан-Клод

7
Снимка: архив

От 17 май започва регистрацията за участие в последния проект на Кристо и Жан-Клод „Триумфалната арка, обвита“ (L'Arc de Triomphe, Wrapped). Желаещите да се включат в опаковането на един от символите на Париж, могат да кандидатстват през уебсайта на на уникалния артистичен тандем. Одобрените ще получат и заплащане, научаваме от официалната Фейсбук страница на световноизвестния авангардист с български произход.

„Триумфалната арка, обвита“ – проект на Кристо и Жан-Клод
„Триумфалната арка, обвита“ е един от най-дълго „износваните“ проекти на двойката, прочула се с  „обличането“ в различни тъкани на монументални конструкции и природни обекти, включително парижкия мост Понт Ньоф, Берлинския райхстаг и островите в Бискейнския залив, Маями. Замислен е от Кристо Явашев и Жан-Клод Денат дьо Гийебон през 1962 г., когато живеят в Париж. Реално планирането на работата започва през 2018 г., когато се взема решението за изложбата, посветена на работата на творческия тандем в центъра „Жорж Помпиду“.


Разрастването на пандемията с Covid-19 в началото на  2020 година кара Кристо Явашев да забави проекта с една година – до първите есенни дни на 2021 г.. Съдбата обаче му попречи да види идеята си реализирана – Кристо напусна този свят на 31 май 2020 година. Още същия ден Франция обяви, че работата продължава по план, според намерението на уникалния творец. Художникът-пластик Кристо притежаваше „лудостта на величието и гения на великолепието“, а творбите му „преобразяваха сградите и пейзажите по света в поетични събития“, заяви тогава френският президент Еманюел Макрон.

Кристо и проектът за опаковане на Арката в Париж
Триумфалната арка ще бъде опакована с 25 000 квадратни метра рециклируем полипропиленов плат в сребристо синьо и 3000 метра червено въже.

Мащабният проект, който ще остане пред очите на публиката само 16 дни – от 18 септември до 3 октомври, се финансира изцяло чрез продажбата на подготвителните проучвания на Кристо, рисунки и колажи на проекта, както и негови мащабни модели и оригинални литографии по други теми.

Редактор: Елена Каркаланова

Снимки: Фейсбук, архив, christojeanneclaude.net

Галерия

Още от категорията

Велислав Минеков: Не смогваме да обработим щетите в Министерството на културата

“Щетите в Министерството на културата са толкова, че не могат да бъдат обработени”, заяви пред БНР министърът на културата проф. Велислав Минеков. В огромния лист с нарушения влизат изчезналите 4,5 млн. евро за ремонт на столичното Ларго, за които ще..

публикувано на 13.06.21 в 12:47

Живописните платна на Мая Дочева „говорят“ на универсален език

Изобилието от цветове в родните планини и в градските дворове през всички сезони на годината, тях е събрала в живописните си платна художничката Мая Дочева. Казва, че всяка от картините е израз на някакво преживяване, на човешка емоция, предадена чрез..

публикувано на 11.06.21 в 12:51

Пако Мартин: „Обичам да подчертавам красотата на всекидневното“

Как се изразяват емоции с цветни моливи? Това най-добре ще ви го каже испанският художник Пако Мартин. Цветните моливи са неговото изразно средство и той с удоволствие експериментира с форми, обеми, текстури и композиция, за да се опита да пресъздаде..

публикувано на 10.06.21 в 09:35