Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изложба представя „Списъкът на избавлението“

Дружеството на банатските българи в България „Фалмис“ отбеляза 80-годишнината от героичната постъпка на Антон Лебанов, помогнал за извеждането на 1100 военнопленници, етнически българи от Македония, Западните покрайнини и Сръбски Банат от германски лагер. На 16 май 1941 г., с помощта на българската легация в Букурещ, той успява да изведе военнопленниците и да мобилизира общността на банатските българи в Тимишоара и околността да помогнат с подслоняването и изхранването им, докато властите ги върнат по родните им места.

По този повод бе представена и изложба, озаглавена „Списъкът на избавлението“, реализирана съвместно с Фондация „Българска Памет“ и Държавна агенция „Архиви“, а неин домакин бе Католическата енория „Св. Йосиф“ в София.

Честването повдига въпроси за мисията на родовата памет, забравата и силата на националната идентичност. Официални гости бяха вицепрезидентът Илияна Йотова и председателят а Държавна агенция „Архиви“ доц. Михаил Груев.


Още от категорията

Празник на Светия Дух

С тържествени служби православната църква чества деня на Светия Дух. Празникът е подвижен и винаги се пада 51 дни след Великден, непосредствено след Петдесетница. Това са и последните празници от Великденския цикъл. На този ден Светият Дух се спуснал над..

публикувано на 21.06.21 в 11:43
Петдесетница

Христовата църква отбелязва Петдесетница

На петдесетия ден след Възкресение Христово, отбелязваме рождения ден на Църквата - Петдесетница . Това е един от най-големите, най-велики християнски празници, който по тържественост се нарежда до Рождеството и Възкресението на Иисус Христос. На..

публикувано на 20.06.21 в 06:00

Изложба илюстрира хилядолетната история на град Черноморец

През изтеклата седмица в музея „Свети   Никола“ на град Черноморец бе открита археологическа изложба под наслов „Черноморец – паметници на хилядолетната история“. Експозицията може да бъде посетена до края на месец октомври и представя непоказани..

публикувано на 19.06.21 в 10:35