Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редица проблеми вещаят сериозна буря в розопроизводството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България е прочута като страната на розите. Но макар от дълго време да е сред лидерите по производство на розово масло, заетите в розопроизводството алармират за множество проблеми, част от които неглижирани с години. Ако прибавим към тях и настоящата пандемия от Covid-19, няма как да отречем, че облаците над розопроизводството и преработката на цветовете, се сгъстяват и вещаят сериозна буря.

Заради по-хладното и неустойчиво време, тази година стартът на розобера се забавя с около две седмици и ще започне след 24 май, но това по никакъв начин не решава проблема с липсата на необходимата работна ръка. Ниската изкупна цена от 1,50-1,70 лева на килограм, пречи на розопроизводителите да платят на работниците си досегашната надница от 1 лев на килограм.

„В момента фермерът трудно може да предложи повече от 60-70 ст. и така работната ръка отказва да се включи в кампанията. Традиционните берачи на рози са от малцинствените групи. В същото време те могат да отидат да берат череши или да работят в зеленчуковите градини, където брането е много по-лесно. Дълги години сектор „Розопроизводство“ е бил приоритетен за тях и са предпочитали да берат рози, защото за 5-6 часа работа успяваха да заработят прилични пари. При цена за бране между 60 и 80 стотинки, те просто губят мотивация“, коментира в интервю за БНР-„Хоризонт“ председателят на Професионалната асоциация на розопроизводителите у нас Христо Николов.


Съществува реален риск огромни площи с розови насаждения да останат необрани, а дестилериите масово да работят наполовина от капацитета си, а някои дори и да не отворят. Причината е залежалата продукция от кампанията през 2020 г. Тогава, както и през тази година, пандемията от Covid-19, им попречи да я реализират по контрактите си в страната и чужбина.

Невъзможността да продадат произведената от тях продукция, ще накара производителите да изоставят част от своите насаждения, а това крие рискове, посочи в интервю за БНР-Стара Загора изпълнителният директор на Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика Гергана Андреева:


„Към момента от 50 000 декара едва 10 000 са рекултивирани и са положени за тях качествени грижи. Насажденията масово се изоставят. Това крие рискове от спад на добивите и по-ниско качество на розовия цвят, което води и по-ниско качество на маслото.“

Тя посочи и друг проблем, свързан с все по-отчетливата невъзможност страната ни да реализира продажби на своето розово масло на световно признати компании за козметика:

„Браншът доста години бе неглижиран от страна на държавата. През последните няколко години бе свършена някаква работа с приемането на Закона за маслодайната роза, създаден с цел да бъде изготвена реална статистика за розопроизводители и преработватели у нас. Всеки знае, че България е страната на розите, но реално погледнато нито като финансиране, нито като конкретна стратегия, секторът не е бил приоритет.“

Интервюта: Веселина Миланова, БНР-“Хоризонт“ и Таня Балабанова, БНР - Стара Загора

Редактор: Йоан Колев

Снимки: архив, agroplovdiv.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00