Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 24 май при българчетата в Лас Вегас

Децата от съботно-неделното училище „В.Левски“ ще празнуват Деня на буквите и края на учебната година на 30 май

Диана Николова и деца от българското училище в Лас Вегас. Снимките са предоставени от Мария Самичкова.

Денят на Кирил и Методий, на българската просвета и култура е най-таченият празник сред сънародниците ни по света. Съвсем естествено средище на празничното настроение са българските училища, които посяват семенцето на любовта към родния език и култура у българчетата, родени зад граница.

„Това е ден, в който можем да споменем не само великите, но и всички българи, защото всеки от нас носи едно добро българско сърце“, казва учителката Диана Николова. Тя, заедно с колегите си Йорданка Атанасова и Детелина Донева от Първо българско училище „Васил Левски“ в Лас Вегас, САЩ, подготвят децата за 24 май и тържеството по завършването на учебната година. Учениците са нетърпеливи, много от тях участват активно в празничната програма, по която работят и с преподавателката по народни танци Ива Славова. Но празникът там ще се състои на 30 май, заедно с тържественото завършване на учебната година.



Няма официални данни колко са сънародниците ни в Лас Вегас. Българската общност се разраства динамично през последните 10-15 години и се предполага, че вече наброява 7 хиляди.
Първото българско училище „Васил Левски“ е открито точно преди 10 години, през 2011-а, като съботно-неделно. Има по една паралелка от подготвителен до осми клас, а при завършването им децата получават акредитирани дипломи от Министерството на образованието. Общият брой на учениците е около 80. Най-много деца има в подготвителния и в паралелките от I до III клас. Поради извънредната обстановка, тази учебна година училището е отворено само в неделя и приблизително 60% от учениците ходят на присъствените занятия.

„Вълнуващо е преживяването, когато започнем подготовка за 24 май,– споделя учителката Диана Николова за Радио България. – Децата участват винаги с невероятно желание. Разговаряме с тях, учим ги на български език, кой е създал писмеността ни, защо трябва да бъдат горди, че са българи. В този празник е заложено всичко, което наричаме българско и родно. Тук изучаваме не само живота и творчеството на български писатели, а също така българските традиции, историята. Разбира се, всяко дете участва посвоему – което може рецитира, друго – танцува. Вълнуващо е и за тях и оставя невероятен спомен.“ 

Не е лесно да се поддържа българският език и любовта към родната култура зад граница, категорична е г-жа Николова. Основна трудност е поглъщащата чуждоезична среда. „Но въпреки всичко, щом са дошли в българското училище, значи имат желание да изучават български език. Успяваме да ги амбицираме и да създадем у тях траен интерес, защото езикът ни не може да бъде изучен само за една година“, разказва преподавателката. Благодарна е на българските институции, които подкрепят училищата зад граница, но признава, че имат нужда от повече българска литература и  дори от повече часове по български. „Защото, за да достигнем до сърцата на нашите деца, а те до дълбините на българската душевност е необходимо четене, обсъждане. Часовете са много малко, за да можем да предадем всичко, което искаме да им дадем“.



Румяна Панайотова е едно от успешно завършилите училището деца през 2020 година. Не ѝ е било лесно да съчетава съботно-неделните посещения с ангажиментите към американското училище и тренировките по гимнастика. Но успява, насърчавана от родителите си да бъде всеотдайна към българщината, към езика и културата ни.


„Това ме кара да се чувствам горда като част от българската общност и да мога да комуникирам с моите близки, приятели и роднини, – споделя момичето по повод празника 24 май и българския език. – Да, ние говорим на български вкъщи с мама и тате, като се обаждат роднините от България също общуваме на български. С моите брат и сестра много повече говорим на английски. Любимата ми българска книга е „Ян Бибиян на луната“ от Елин Пелин. Любима ми е защото като бях малка мама ми я четеше често, а аз обичах да си мечтая, че отивам на Луната. На мен много ми харесва в България. Обичам морето, архитектурата. Много искам да отида в България това лято.“

А как най-малките се запознават с делото на светите братя Кирил и Методий – чуйте в репортерския запис от един техен урок, който ни изпрати Мария Самичкова:


Интервюта: Мария Самичкова
Редактор: Елена Каркаланова
Снимките са предоставени от Мария Самичкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цариброд

От Цариброд (Димитровград) се жалват, че местните младежи отиват в България

Младите хора от Западните покрайнини намират образование и препитание в България при условия, които Сърбия не може да си позволи. Това става ясно от думите на кмета на Цариброд (Димитровград) Владица Димитров, цитирани от БГНЕС. Много хора от Димитровград..

публикувано на 26.07.24 в 17:12
Сградата на Френската езикова гимназия

В София провеждат Академия за предучилищни учители в българските неделни училища

С панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“ ще започнат встъпителните обучения в рамките на Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница. Занятията се  провеждат от 25 юли във Френската езикова..

публикувано на 25.07.24 в 10:02
Снимка: Българско училище „Пейо Яворов“ в Милано/Фейсбук

Зарина Василева, Милано: Колкото и да са силни българските корени, трябва да бъдат обгрижвани

Сънародничката ни Зарина Василева вече една година е преподавател в Българското училище "Пейо Яворов" в Милано, Италия. Тя работи с деца от 7 до 12 клас. Поема по този нов път в живота си след като посещава училището и остава впечатлена от чудесната..

публикувано на 23.07.24 в 14:30