Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мутация в британския вариант на коронавируса, типична за бразилския, е установена в България

Проф. Тодор Кантарджиев
Снимка: БГНЕС

Разчитане на генома на изолиран от българин коронавирус показва, че британският му вариант е добил мутация, характерна за бразилския щам. Това каза за вестник „24 часа“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Пациентът, при който е открита мутацията, е във възрастовата група 80-90 години. Боледувал е тежко и въпреки усилията на медиците е починал. Такъв тип мутации на вируса са наблюдавани в 5 случая от САЩ и още 5 в Европа. 

Проф. Кантарджиев смята, че, за да бъдат ограничени рисковете, трябва непременно да се вземат проби от ваксинирани хора, които са се разболели 15 дни след поставяне на втората доза от ваксината. Същото трябва да се случи и с хора, които повторно се заразяват, след прекарана инфекция, доказана с PСR тест.

Според някои изследвания въпросната мутация на вируса може да се окаже трудна за преодоляване от имунната система на ваксинирани и преболедували вече Covid-19 и те отново да се окажат застрашени. 

По-малкият брой тестове в последната седмица вероятно е резултат от измамно успокоение сред хората, че опасността е отминала, смята проф. Кантарджиев.
 
Информацията бе потвърдена и от Министерството на здравеопазването. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25