Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нестандартен карнавален уикенд в Габрово

4
Снимка: Facebook/ @Carnival.Gabrovo

Градът на хумора и сатирата се готви да се смее и да празнува. Предстои най-очакваното събитие – известният Габровски карнавал. Той ще се състои между 21 и 23 май и ще разтърси целия град с поредица от инициативи, всичките с една идея – да докажат за пореден път, че „светът е оцелял, защото се е смял“. 

За разлика от миналата година, когато фестът се проведе онлайн заради коронавируса, тазгодишното му издание ще бъде в реален формат, гарантират организаторите. Но заради усложнената епидемична обстановка празникът няма да се осъществи както повелява традицията. В предстоящия слънчев уикенд габровци и гости на града ще участват в  т.нар. „Карнавал „наобратно“. Ако преди карнавалът се движеше, а хората го гледаха, сега хората ще се движат, а карнавалът „ще ги гледа“. С други думи, шествието ще бъде „статично“, но на живо, интерактивно и през целия съботен ден. За целта по трасето на карнавалното шествие ще бъдат поставени карнавалните макети, които са на различна тематика.

„Ние сме известни с политическите си карнавални коментари – разказва Мартина Груева, PR на общината. – По време на фестивала могат да се видят различни политически личности, третираме актуални социални проблеми, изразени в карнавални картини и макети. Ще има преглед на карнавала от по-стари времена до днес, но също така и джипката на Бойко Борисов, ферарито с цвят червен на Слави,  различни политици. Ще говорим за ваксините и за ваксинацията, като ще противопоставим българската ваксина на американската. Самите макети са високи няколко метра, изработват се от художници от стиропор със специални техники.“

Снимка: архив
Обикновено Габровският карнавал събира около 35-40-хилядна публика, а маскираните в шествието са над 2 500 души. Към тях се присъединяват и маскарадни групи от чужбина. Тази година обаче, заради Covid-19,няма чуждестранни гости. Но пък интересът и желанието за забавление сред публиката като че ли са по-големи от всякога. Ето и няколко интересни акценти в програмата:


„В петък има нощ на музеите – всички музеи и галерии ще са отворени от 5 часа до полунощ и хората ще могат да ги разгледат и да участват в събитията там – казва още Мартина Груева. В Дечкова къща ще има празник на „щирника“ (вид баница), в Музея на индустрията  ще има пиано бар с жива музика. Ще ни гостува Павел Памукчиев, барман номер 1 на България. В Художествената галерия ще има живи картини с актьорите от Кукления и Драматичния ни театър. В Дома на хумора и сатирата ще има пижамено парти с дрескод – трябва да сте с пижама и пантофи, иначе няма да ви пуснат, там ще има и диджей.“


Снимки: Facebook/ @Carnival.Gabrovo, архив

Галерия

Още от категорията

Пъстрият свят на българското везбено изкуство оживява в Самоков

В разгара на лятото, Боровец посреща гостите си с добре маркирани пътеки, които отвеждат към потайностите на Рила планина. Но ако желаете да съчетаете планинската си почивка с културен туризъм, ви препоръчваме да посетите град Самоков, само на 10-на км...

публикувано на 27.07.21 в 09:53

Езика си давам, вярата не давам – при гагаузите в село Българево

Село Българево е известно предимно като туристическа дестинация. Разположено е в едно от най-красивите кътчета на Северното ни Черноморие, в непосредствена близост до природния и археологически резерват Калиакра и до резервата Болата,..

публикувано на 15.07.21 в 11:34

Дворецът в Балчик ни запознава отблизо с българските занаяти

Изложбата „Българският фолклор, съхранен в занаятите, кодиран в шевицата“ показва уникални творби на авторите и майсторите. Експозицията е наредена в Двореца в черноморския град Балчик и може да бъде видяна до 18 юли.  В отворените за посетителите..

публикувано на 06.07.21 в 05:10