Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България в снимки

Крепостта „Траянови врата“ се радваше на многобройни посетители през празничните дни.

Включената в списъка на най-значимите „100 национални туристически обекта“ крепост се намира на около 60 км южно от София, близо до магистрала „Тракия“ в Средна гора.

Тя е най-забележителната част от голям фортификационен комплекс, който векове наред охранявал достъпа до Константинопол и проливите.

Мястото е свързано и с една от най-бляскавите военни победи в българската история – триумфът на цар Самуил над византийския император Василий II на 17 август 986 г.

Снимки: БГНЕС

Галерия

Още от категорията

България в снимки: Земенският манастир

Земенският манастир е предпочитано място за еднодневни и уикенд пътувания. Разположен е на 70 км югозападно от София и на 1,5 км от град Земен. Църквата „Св. Йоан Богослов“ в Земенския манастир се датира към ХІ в., което я прави един от..

публикувано на 19.09.21 в 09:58

България в снимки

България отбеляза тържествено първия учебен ден  Кадри от откриването на учебната година в 19 СУ "Елин Пелин" в София.  Снимки: Ани Петрова 

публикувано на 15.09.21 в 13:49

България в снимки

Езерото в ж.к. „Дружба" е най-голямото езеро в жилищ­ните райони на София. Езерото се е оформило след 1970 г. от подпочвени води при изкопни работи. С течение на годините, теренът се благоус­троява, бреговете улягат и около него е..

публикувано на 11.09.21 в 12:30