Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зверствата над животни в България остават несанкционирани

Спешно се нуждаем от политически мерки, за да бъдат спрени престъпленията

Снимка: архив

В дните около Великден садист с ловна пушка се забавлява с насочен мерник. Котката Мила, бременна с четири рожби, отнася куршум и по чудо оцелява. Цяла седмица хора подминават раненото и обездвижено животно, отказвайки да му окажат каквато и да е помощ, дори да му поднесат храна или вода.

За съжаление, историята на Мила не е единствената. Броени дни по-рано котето Слийпи – простреляно и влачещо се на улицата с рана поне на десет дни, случайно бива забелязано от спасителя си. Подобно на Мила, и Слийпи не е намерил дни наред човек, който да му помогне.

Обществото ни няма отношение към животните или то е много слабо – констатира адвокат Валентина Каменарска. – Време е държавата да се намеси и да приеме цялостен пакет от политически мерки, за да може случващото се незабавно да бъде спряно. Ако подобен инцидент, характерен единствено за третия свят, се случи в някоя друга европейска страна, той ще предизвика огромен скандал и ще доведе до сериозно разследване, сериозни публикации, сериозно обществено осъждане. Докато у нас хора продължават да се забавляват, стреляйки по животни.”

Според адвокатката единственото, което може да предизвика реакцията на властите, е вълна от гражданско недоволство. В момента хората могат да помагат в отделни случаи, но не и да заместят неефективната зоополиция и липсата на емоционална ангажираност на униформените, които – най-често в малките населени места, понякога се оказват самите извършители на престъпленията.

Няма нито един контролен орган, който да спазва утвърдената политика – продължава Валентина Каменарска. – На Българската агенция по безопасност на храните пък не са й дадени адекватни правомощия – тя може само да отиде на място, да даде предписания и да си тръгне, тъй като не й е позволено да действа заедно с полицията и да санкционира. И, въпреки че имаме член в Наказателния кодекс, според който садистичните прояви върху животни се смятат за престъпление, те са извадени от класификатора на телефон 112 в разрез с всички закони. Не може дадено нещо да бъде престъпление и в същото време полицейските органи да не бъдат ангажирани да дойдат на място, да събират следи и да разследват!”

Засега битката за прекратяване на зверствата спрямо животни се води предимно от отделни воини - граждани и представители на неправителствени организации. Техният съвет към е, ако се натъкнем на малтретирано животно, да го заведем в клиника и да подадем сигнал до прокуратурата.

Най-вероятно този сигнал няма да доведе до нищо, защото оръжията, с които се стреля по животните, не подлежат на балистична експертиза – скептична е адвокат Каменарска. – А и прокуратурата обикновено е отдалечена от населеното място, тъй като тези действия често се случват в по-малките селища. Но ако полицията пожелае, много бързо може да разбере кой е извършителят. Сега хората каквото и да направят – докато държавата не работи, усилията им ще си останат удари във въздуха.”

При желание държавата може за един ден да обърне мисленето на хората, убедена е Валентина Каменарска. И дава пример с началото на Covid епидемията, когато за един ден е наложила да сложим маски, независимо дали ни харесва. Затова и ние като общество, ако не можем да бъдем превъзпитани от семейството, държавата е тази, която трябва да го направи много бързо”, заключава тя.

Съставил: Диана Цанкова (По интервю на Любомира Константинова с адв. Валентина Каменарска по програма “Хр. Ботев” на БНР)

Снимки: архив и Facebook/ Валентина Каменарска




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25