Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Ситуацията около режима на пътуване до различните държави по света продължава да е динамична заради кризата с Covid-19. Вижте къде и какви новости бяха въведени през настоящата седмица: 

Гърция разреши влизането на МПС на територията си през ГКПП "Нимфеа-Маказа", включително с цел туризъм, считано от  22 май т.г., като преминаването през пункта е разрешено от 07:00 часа до 23:00 часа.

Условията за влизане в страната, както и необходимите документи са същите, както по отношение на ГКПП "Кулата-Промахон", съобщава МВнР.

Румъния отмени ограниченията за влизащите в страната от България, след като актуализира списъка с държави в „зелена“, „жълта“ и „червена“ зони от гледна точка на риска, свързан с Covid-19.

Съгласно новия списък, страната ни вече са намира в „зелената зона“, от която влизането на територията на Румъния е свободно. Това ще рече, че пристигащите от България не се подлагат на карантина и от тях не се изисква да представят  отрицателен PCR тест или други документи.

Турция въвежда експресни тестове за Covid-19на българо-турската граница.От 1-ви юни влизащите в страната ще могат да си правят бърз тест за коронавирус на граничен пункт "Капитан Андреево". Тестътще се извършва в лабораторни условия от турските здравни власти на Капъкуле и ще струва 110 турски лири или около 20 лева, а резултатът ще е готов до 30 минути.

Така, местната власт се надява да накара туристите от България отново да ходят на пазар в Одрин, което ще оживи търговията и икономиката на граничния град. През последните месеци, заради въвеждането на негативен тест за идващите от страната ни туристи, пътуванията рязко намаляха и търговията в Одрин замря.

Тунис отменя изискването за карантина и за представяне на отрицателен PCR тест, считано от 1 юни 2021 г. Мярката важи за туристите, които са ваксинирани срещу Covid-19или са прекарали заболяването.

Ваксинираните лица следва да представят на границата сертификат за ваксинация с QR код. Пътниците, които вече са изкарали заболяването и от датата на положителния им PCR тест са изминали поне 6 седмици, също ще бъдат освободени от тест и карантина, съобщават местните медии.

За останалите лица на възраст над 12 години остава изискването за отрицателен PCR тест с QR код, както и задължителна 7-дневна карантина. От карантина са освободени граждани на няколко държави, в т.ч. и на България. Продължават да се правят и бързи тестове за коронавирус на границата, като лицата  с положителен резултат ще бъдат изолирани.

Куба подготвя нови мерки от 5 юни, поради увеличения брой внесени случаи на Covid-19 през последните седмици. Предвижда се пътниците, пребиваващи в Куба, които пристигат през летищата на туристическите дестинации, да бъдат изолирани в провинцията на пристигане за срок от седем дни. Разходите по транспорт и престой ще са за сметка на пътуващите. Запазва се Протоколът при пристигане на пътници и провеждането на  еволюционен PCR тест на шестия ден от пристигането в страната.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас /или на територията на ЕС/, могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20