Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България вече издава цифрови сертификати за Covid-19

Снимка: capital.bg

От днес България издава европейски цифрови сертификати за Covid-19 и се е свързала с електронната система, в която те могат да бъдат проверявани, съобщават от Европейската комисия. Това става месец преди старта на системата, който е планиран за 1 юли.

Освен България, с европейския портал са вече свързани и Чехия, Дания, Германия, Гърция, Хърватия и Полша, уточняват от Европейската комисия. 

След 4 юни българските граждани, които вече имат издаден ваксинационен сертификат, ще могат да си го преиздадат в европейския формат чрез сайта на „Информационно обслужване“ без да е необходим електронен подпис.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Есенни горещини ще има през деня в петък

В петък , 27 септември, ще е слънчево и дневните температури ще се повишават. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 11°. Максималните ще са от 28 до 33°, в столицата ще е 29°.  По Черноморието  ще е слънчево, сутринта на..

публикувано на 26.09.24 в 19:45

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

Депутатите отхвълиха на първо четене промени, засягащи смяната на пола на деца

Народното събрание отхвърли на първо четене петте проекта за промени в Закона за закрила на детето. Най-спорните предложения в тях се отнасят до смяната на пола на деца под 18 години. Законопроектът на “Има такъв народ” предвижда пълна забрана..

публикувано на 26.09.24 в 15:32