Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Португалия Марсело Ребело де Соуза е на посещение в България

Марсело де Соуза с Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Отваря се перспектива за интензивно възстановяване на диалога за европейска интеграция на Западните Балкани и разработване на пътни карти, които да направят процеса стабилен и необратим, каза българският президент Румен Радев по време на срещата в София с португалския си гост Ребело де Соуза. Българският държавен глава определи Португалското председателство на Съвета на ЕС като изключително успешно в условията на пандемия и благодари за усилията, които то полага, за да намери конструктивен подход по темата за разширяването: 

„Португалия не иска да подхожда с предразсъдъци по този въпрос. Относно Западните Балкани познаваме историята, знаем, че въпросът е чувствителен“, коментира де Соуза. Възхищаваме се на усилията за диалог между България и Северна Македония. Подкрепяме конкретните стъпки в подкрепа на диалога, шумът не помага, а пречи, добави португалският гост.

Държавният глава на Португалия Марсело Ребело де Соуза е на двудневно официално посещение в България по покана на българския президент Румен Радев.

Във втория ден от визитата си той ще разгледа в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ специалната експозиция „Португалия в ръкописите и старите книги на Националната библиотека“, а след това в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще изнесе лекция на тема „Европа – перспектива за бъдещето“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ще купуваме оборудване за още два хеликоптера за гасене на пожари, реши Съветът по сигурността

Правителството работи за максимално съкращаване на сроковете за обезщетения за пострадалите при пожарите от последните дни в страната. Всички засегнати от огъня могат да получат от Агенция "Социално подпомагане" до 1578 лв. за спешни нужди. Това стана ясно..

публикувано на 19.07.24 в 19:41

През почивните дни ще превали, остава топло и горещо

В събота  до обяд ще е слънчево. След пладне ще се заоблачава и до полунощ на много места ще превали кратко, но интензивно с гръмотевици. На северозапад има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 18° и 24°, в Русе 27°, в София 18°...

публикувано на 19.07.24 в 19:05

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00