Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Португалия Марсело Ребело де Соуза е на посещение в България

Марсело де Соуза с Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Отваря се перспектива за интензивно възстановяване на диалога за европейска интеграция на Западните Балкани и разработване на пътни карти, които да направят процеса стабилен и необратим, каза българският президент Румен Радев по време на срещата в София с португалския си гост Ребело де Соуза. Българският държавен глава определи Португалското председателство на Съвета на ЕС като изключително успешно в условията на пандемия и благодари за усилията, които то полага, за да намери конструктивен подход по темата за разширяването: 

„Португалия не иска да подхожда с предразсъдъци по този въпрос. Относно Западните Балкани познаваме историята, знаем, че въпросът е чувствителен“, коментира де Соуза. Възхищаваме се на усилията за диалог между България и Северна Македония. Подкрепяме конкретните стъпки в подкрепа на диалога, шумът не помага, а пречи, добави португалският гост.

Държавният глава на Португалия Марсело Ребело де Соуза е на двудневно официално посещение в България по покана на българския президент Румен Радев.

Във втория ден от визитата си той ще разгледа в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ специалната експозиция „Португалия в ръкописите и старите книги на Националната библиотека“, а след това в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще изнесе лекция на тема „Европа – перспектива за бъдещето“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50

Общините Белоградчик и Княжевац провеждат традиционен пограничен събор

От 19-ти до 21-ви юли отварят българо-сръбската граница за международния събор на прохода "Кадъ Боаз". Организатори на най-големия международен събор на Балканите са община Белоградчик от България и община Княжевац от Сърбия, предава БТА. В смесената..

публикувано на 19.07.24 в 10:12