Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Илияна Цанова става заместник генерален директор по бюджета в ЕК

Снимка: БГНЕС

Българката Илияна Цанова е назначена за заместник генерален директор на Генералната дирекция по бюджета в Европейската комисия, съобщи заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас.

От 1 септември Цанова ще отговаря за вземането и отпускането на заеми и други финансови дейности на бюджетната дирекция. Тя има 20 години опит в международното развитие и инвестиционното банкиране, в ръководството, както и отлични преговорни умения, което я прави много подходяща за работа със средствата за икономическото възстановяване на ЕС след пандемията, изтъкват от Комисията.

Илияна Цанова бе два пъти служебен вицепремиер на България - като част от правителствата на Марин Райков през 2013 г. и на Георги Близнашки през 2017 г. Първия път Цанова бе и министър по управление на еврофондовете.

Още от категорията

Асен Василев

Служебното правителство иска актуализация на бюджета

Днес ще бъде представено предложението на служебното правителство за актуализация на бюджета. Това ще стане на Третия обществен съвет към министъра на финансите, предаде репортерката на БНР Марта Младенова. Според министър Асен Василев се очаква..

публикувано на 22.07.21 в 06:25

България на картата на соларната енергетика

Новите цени на електроенергията, влезли в сила от началото на този месец, за пореден път предизвикаха недоволство от страна на бизнеса. Най-простото обяснение защо е необходимо това поредно повишение, са по-високите цени на въглеродните емисии, които за..

публикувано на 21.07.21 в 11:10

България е лидер в ЕС по жени в IT-сектора

Броят на специалистите в българския сектор на информационните и комуникационните технологии нараства в кризисната 2020 г. с 2.1 хиляди души, показват данните на Евростат. Така общо заетите в тази сфера се увеличават до 103.3 хиляди като те са 3.2% от..

публикувано на 18.07.21 в 14:47