Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

И в Одеса почетоха Христо Ботев и загиналите за свободата ни

Снимка: Конгресс болгар Украины

С полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев в Одеса и рецитация на стихове, българите в Украйна отдадоха почит на поета-революционер и на загиналите за свободата на България, информира пресцентърът на всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.

За да почетат героите, пред паметника на Ботев се събраха представители на Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“ и на Българския младежки клуб „Актив“, както и много българи, живеещи в Одеса. 

„Христо Ботев е символ на борба, родолюбие и промяна. Чрез словото той успява да събуди хиляди български сърца, чрез делото – да обедини хиляди български герои. Голяма част не се върнаха, но всички те върнаха България. Нека помним нашата история и достойно я предаваме на бъдещето поколение“ – се казва в обръщение на българската организация по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Паметникът на Христо Ботев в Одеса е открит на 13 ноември 2009 г., също по инициатива на "Конгрес на българите в Украйна.

Още от категорията

„Родина зад граница“ с 4 специални издания в събота!

По време на предизборната кампания за парламентарнrs вот на 11 юли, Българското национално радио дава още една възможност за среща с българските общностни зад граница и с чужденците, избрали България за свой временен или постоянен дом. В 4..

публикувано на 12.06.21 в 09:48

Вотът на българите зад граница – задача с няколко неизвестни

В последните седмици в страната е в ход дискусия относно осигуряването на машинно гласуване за извънредните парламентарни избори на 11 юли. Предложената цена от фирмата-доставчик на апаратурата накара служебния кабинет да прекрати обществената поръчка..

публикувано на 10.06.21 в 12:30

Защо ученето на български език зад граница е геройство?

Подкастът „Родина зад граница“ ни среща с представители на българските общности зад граница и с чужденци, избрали България за свой временен или постоянен дом. Той обединява творческите търсения на журналисти от две програми на БНР - „Хоризонт“ и „Радио..

публикувано на 07.06.21 в 14:05