Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

И в Одеса почетоха Христо Ботев и загиналите за свободата ни

Снимка: Конгресс болгар Украины

С полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев в Одеса и рецитация на стихове, българите в Украйна отдадоха почит на поета-революционер и на загиналите за свободата на България, информира пресцентърът на всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.

За да почетат героите, пред паметника на Ботев се събраха представители на Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“ и на Българския младежки клуб „Актив“, както и много българи, живеещи в Одеса. 

„Христо Ботев е символ на борба, родолюбие и промяна. Чрез словото той успява да събуди хиляди български сърца, чрез делото – да обедини хиляди български герои. Голяма част не се върнаха, но всички те върнаха България. Нека помним нашата история и достойно я предаваме на бъдещето поколение“ – се казва в обръщение на българската организация по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Паметникът на Христо Ботев в Одеса е открит на 13 ноември 2009 г., също по инициатива на "Конгрес на българите в Украйна.

Още от категорията

Прага

Ирена Ангелова от Чехия: Политиката у нас – пепелище, което някой трябва да разрови

България е на кръстопът, а лошото е, че хората не си дават сметка колко са важни тези избори – коментира наш сънародник, който разглежда политическите процеси и във връзка със следването си в специалност политология в Словакия. Там обаче..

публикувано на 02.10.22 в 20:58

Особено активни са българските туристи във Флоренция

26 са изборните секции, които отвориха врати в Италия днес, т.е. те са с три по-малко от ноември м.г. "Това не означава, че интересът към изборите е по-малък", посочи пред Радио България Венета Ненкова , член на секционната избирателна комисия..

публикувано на 02.10.22 в 20:37

В Северна Македония гласуват под сянката на антибългарската медийна кампания

От информационния сайт "Трибуна" съобщиха за Радио България, че избирателната активност в секцията в българското посолство в Скопие е съпоставима с тази на последното парламентарно гласуване през ноември 2021 г. В македонската столица няма хора..

публикувано на 02.10.22 в 19:17