Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

САЩ наложиха санкции на трима българи и 64 техни компании

| обновено на 02.06.21 в 19:31
Снимка: архив

Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на три български лица за значителната им роля в корупцията в България, както и на принадлежащи им общо 64 компании. Това се казва в съобщение на сайта на американското финансово министерство. 

Мерките са насочени срещу Васил Божков, представен като „известен български бизнесмен и олигарх“, Делян Пеевски – „бивш депутат“, и Илко Желязков, бивш заместник-ръководител на Държавната агенция за технически операции.

За Васил Божков в съобщението се твърди, че е подкупвал държавни служители, сред които „настоящ политически лидер“. Той също планирал по-рано тази година да предостави сума пари на бивш държавен служител и на български политик, за да му помогнат да създаде канал за влияние на руски политически лидери върху български официални лица.

За Делян Пеевски от американското Министерство на финансите твърдят, че „редовно бил замесен в корупция“, използвайки влиянието си. Той е обещавал на политици политическа подкрепа и позитивно медийно отразяване в замяна на протекции от криминални разследвания, информира БНР „Хоризонт“.

Илко Желязков е описан като подставено лице, чрез което Пеевски е участвал в корупционни схеми с издаване на документи за пребиваване на чуждестранни граждани.

С наложените на Божков, Пеевски и Желязков санкции се блокират цялата им собственост и собственически права, които се намират в САЩ. 

„Корупцията не само лишава гражданите от ресурси, но и подкопава институциите, предназначени да ги защитават. Това публично обявяване на санкции срещу лица в рамките на глобалната програма за санкции по закона „Магнитски“ показва, че сме ангажирани да се борим с корупцията, където и да се проявява тя“, заявява Андреа Гаки, директор на службата за контрол на чуждестранните активи.

Във връзка с оповестена от Държавния департамент на САЩ информация за мерки по закона „Магнитски“ спрямо български физически и юридически лица от българското Министерство на външните работи заявиха: „Върховенството на закона е в основата на демократичния процес във всяка правова държава. В отношенията с нашите партньори и съюзници недвусмислено сме споделяли убеждението си, че борбата с корупцията във всичките й форми следва да бъде безусловен наш принципен и практически приоритет“. От ведомството изразиха увереност, че взаимодействието между София и Вашингтон продължава.


Още от категорията

Жълт код за опасни горещини в 16 области на България

Във вторник над страната ще е слънчево със слаб, предимно източен вятър. Затоплянето ще продължи и максималните температури ще са между 32° и 37°.  В София термометърът ще показва до 33° на сянка. Над Черноморието ще има лек бриз,..

публикувано на 26.07.21 в 16:15

Недостигът на медици и медицински сестри – хроничен проблем в здравеопазването

Над 500 медици напускат България годишно. Покрай Ковид кризата и натиска върху здравната система недостигът на здравни работници достигна критична точка. Статистиката е повече от стряскаща – в лечебните заведения недостигат 470 лекари и 26 000..

публикувано на 26.07.21 в 11:01

Добри треньори и родители превръщат деца с увреждания в хора, готови за успех

Боян е дете на 15 години от София, един от онези, които растат и успяват да се справят в живота, въпреки синдрома на Даун. Той е надскочил възможностите на повечето от връстниците си и е неколкократен медалист на Европейските игри за младежи с..

публикувано на 26.07.21 в 10:15