Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България и САЩ остават в режим на активен диалог по всички въпроси

Еврокомисията следи събитията в страната ни без коментар

Снимка: архив

Върховенството на закона е в основата на демократичния процес във всяка правова държава. В отношенията с нашите партньори и съюзници недвусмислено сме споделяли убеждението си, че борбата с корупцията във всичките й форми следва да бъде безусловен наш принципен и практически приоритет. Това се казва в официалната позиция на българското Министерство на външните работи за оповестените от Държавния департамент на САЩ санкции по закона "Магнитски" спрямо български физически и юридически лица.

"В качеството си на стратегически партньори България и САЩ поддържат устойчив и резултатен Стратегически диалог. В този смисъл и въз основа на установените през годините традиции на взаимодействие изразяваме увереност, че София и Вашингтон остават в готовност за диалог по всички въпроси от споделен интерес", се казва в изявлението.

„Това, което се случва сега с налагането на санкции от страна на Службата за контролна чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ натри български лица за значителната им роля в корупцията в България, е изключително сериозен сигнал спрямо България и спрямо нашите европейски партньори", коментира пред БНР Руслан Стефанов, директор на икономическата програма в Центъра за изследване на демокрацията. По думите му, "САЩ ще започнат сериозно да използват инструменти за предотвратяване на корупцията, която е един от най-съществените елементи за нарушаване на човешките права".

Същевременно стана ясно, че Еврокомисията следи внимателно случващото се в България в контекста на годишния доклад за върховенството на закона, но няма да коментира вътрешни политически събития. Вторият за годината анализ за върховенството на закона в страните-членки ще бъде оповестен през юли.

Още от категорията

Стефан Янев

Стефан Янев: Проектокабинетът и служебното правителство със сходни приоритети

Приоритетите на проекта за правителство до голяма степен повтарят тези на служебния кабинет, заяви премиерът Стефан Янев, който присъства на Илинденския събор в смолянското село Гела. Той даде за пример евентуалната Covid вълна, както и Плана за..

публикувано на 31.07.21 в 11:09
Стефан Янев

Премиерът Стефан Янев: България трябва да има устойчиво правителство

Да не се бърза с прогнозите и сценариите за след седмица, два месеца и т.н. За това призова служебният премиер Стефан Янев пред журналисти след връчването на мандат за съставяне на правителство на партията „Има такъв народ“. Янев каза, че на..

публикувано на 30.07.21 в 18:21
Президентът Румен Радев връчи на Пламен Николов от „Има такъв народ“ мандат за съставяне на правителство.

Пламен Николов е кандидатът за премиер на „Има такъв народ“

Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена партия „Има такъв народ“. Кандидатът за премиер на партията е докторът по философия на правото, политиката и икономиката..

публикувано на 30.07.21 в 17:39