Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Американски бестселър за деца разказва историята на един българин

Снимка: архив

За първи път на български език излиза романът „Добри“, посветен на истории от детството на българина Атанас Качамаков, емигрирал в САЩ в началото на XX в. Книгата на американската писателка Моника Шанън е преиздавана многократно в САЩ, а през 1935 г. е отличена със златен медал "Джон Нюбъри" - най-престижната американска награда за детско-юношеска литература. В журито участвала и тогавашната Първа дама Елинор Рузвелт. 

Творбата дълги години остава непозната в България, а информация за нея съществува само във връзка с автора на илюстрациите – а това е самият герой в нея Атанас Качамаков. Той е български скулптор, който заминава през 1924 г. за Съединените американски щати. Там се среща с талантливата писателка Моника Шанън, която чува разказите му за България, за детството, за неговата мечта да стане художник и от тях черпи идеи за своя роман за деца. Той е издаден през 1934 г. със заглавието "Добри", разказа за БНР Слава Иванова, изпълнителен директор на "13 века България", с чиято помощ книгата излиза на български език 87 години след американския ѝ триумф.

Има една духовна България, чиято територия е много по-голяма от географската и не се измерва в квадратни километри. Тази духовна България няма граници, тя е там, където има и един българин, който пази българското и го разпространява, където се говори и пише на български език“, изтъкна вицепрезидентът Илияна Йотова, която бе гост на представянето на първото българско издание на романа „Добри“.

Съставил: Гергана Манчева

Още от категорията

Измеренията на нощното небе край Крапец

Михаил Минков е астрофотограф и графичен дизайнер, който изследва загадките на нощното небе с фотообектива. Екипът на предаването „Изотопия“ на БНР го предизвика да заснеме не посрещането на Джулай, а изпращането му . Той прие хвърлената ръкавица и..

публикувано на 24.07.21 в 11:15

Красотите на подводния свят представя изложба във Варна

Изложба на открито с подводна фотография може да се види до края на август в творческия квартал на Варна – „Таляна". „Нашата цел е да представим красотата на подводния свят на Черно море и на световния океан", каза в интервю за БНР Мария..

публикувано на 24.07.21 в 05:05
Дом-паметникът на връх Бузлуджа е най-популярният обект за Dark tourism

Паметникът на Бузлуджа става паметник от национално значение

Дом-паметникът на връх Бузлуджа да придобие статут на недвижима културна ценност от национално значение. Това предлага Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности, свикан по заповед на министъра на културата..

обновено на 20.07.21 в 21:22