Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Правителството съживява бизнеса с държавни гаранции за бързи кредити

Асен Василев, Гълъб Донев и Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

В страната се усеща плавен преход от затваряне на икономиката към съживяване и възстановяване. Това се потвърждава и от нивото на безработицата, което към 2 юни е 5,65%. Спрямо година по-рано спадът е от 37%, съобщи служебният социален министър Гълъб Донев.

Ще продължи прилагането на мярката 60/40 за стимулиране на заетостта с още два месеца. До момента по нея са изхарчени над 700 млн. евро. "Продължава разработването на нови мерки до края на годината, така че българските работодатели да почувстват една солидна подкрепа от държавата и да бъдат на конкурентно ниво с работодателите от страните членки в ЕС", допълни министърът.

Развързваме ръцете на банките. Малкият и среден бизнес ще имат възможност за бързо възстановяване и достъп до оборотни средства, обяви и служебният министър на икономиката Кирил Петков. С фонд от 1,25 млрд. евро, държавата ще гарантира пред търговските банки заемите за бизнеса да се отпускат без обезпечения. „Това означава, че в рамките на 10 дни може да кандидатствате, само ако сте истински бизнес, с документи за последните 3 години, да може да вземете до 80% от своите приходи“, каза Петков. Министърът определи 10-дневния срок за кандидатстване като безпрецедентен. Заемите ще са със срок за погасяване до 7 години. От кредитния инструмент ще могат да се възползват и самоосигуряващите се лица, съобщи репортерът на БНР Марта Младенова.

Още от категорията

Асен Василев

Служебното правителство иска актуализация на бюджета

Днес ще бъде представено предложението на служебното правителство за актуализация на бюджета. Това ще стане на Третия обществен съвет към министъра на финансите, предаде репортерката на БНР Марта Младенова. Според министър Асен Василев се очаква..

публикувано на 22.07.21 в 06:25

България на картата на соларната енергетика

Новите цени на електроенергията, влезли в сила от началото на този месец, за пореден път предизвикаха недоволство от страна на бизнеса. Най-простото обяснение защо е необходимо това поредно повишение, са по-високите цени на въглеродните емисии, които за..

публикувано на 21.07.21 в 11:10

България е лидер в ЕС по жени в IT-сектора

Броят на специалистите в българския сектор на информационните и комуникационните технологии нараства в кризисната 2020 г. с 2.1 хиляди души, показват данните на Евростат. Така общо заетите в тази сфера се увеличават до 103.3 хиляди като те са 3.2% от..

публикувано на 18.07.21 в 14:47