Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корупцията руши международния авторитет на България - мерките са задължителни

Румен Радев: Правителство е длъжно да предприеме мерки, които да минимизират риска за институциите и гражданите

Снимка: Антония Попова, Радио Пловдив

Списъкът с лица и фирми, създаден след оповестените от САЩ санкции по закона „Магнитски“ , цели да минимизира рисковете за страната в политически и икономически план. Това заяви служебният премиер Стефан Янев в откритата част на свикания от него Съвет по сигурността."Трябва да предпазим държавните дружества от налагането на финансови санкции! За целта трябва да предотвратим банковите транзакции към тези разследвани лица, за да не се блокират бизнеси и държавни дружества“, каза Янев. Той поиска новият парламент да приеме закон, който да регулира подобен санкционен режим. Премиерът коментира, че е изключително тревожно за авторитета на страната да получава информация за корупция отвън, предаде репортерът на БНР Цветалина Стоянова.

Решенията, които се взимат са в посоката на основната задача на служебното правителство - честни, прозрачни и свободни избори.Така президентът коментира от Пловдив свикания при премиера Съвет за сигурност, информира Антония Попова от БНР- Пловдив. Румен Радев посети Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника, както и Центъра по технологии на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Според държавния глава санкциите на САЩ по закона „Магнитски“ към български лица е прецедент за ЕС: "Няма ясна нормативна база за страна съюзник, страна член на ЕС и НАТО, попадаща под такива тежки санкции точно как да се действа". По думите на президента,"правителство е длъжно да предприеме мерки, които да минимизират риска за държавните институции и за българските граждани във финансово отношение“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29