Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Корупцията руши международния авторитет на България - мерките са задължителни

Румен Радев: Правителство е длъжно да предприеме мерки, които да минимизират риска за институциите и гражданите

Снимка: Антония Попова, Радио Пловдив

Списъкът с лица и фирми, създаден след оповестените от САЩ санкции по закона „Магнитски“ , цели да минимизира рисковете за страната в политически и икономически план. Това заяви служебният премиер Стефан Янев в откритата част на свикания от него Съвет по сигурността."Трябва да предпазим държавните дружества от налагането на финансови санкции! За целта трябва да предотвратим банковите транзакции към тези разследвани лица, за да не се блокират бизнеси и държавни дружества“, каза Янев. Той поиска новият парламент да приеме закон, който да регулира подобен санкционен режим. Премиерът коментира, че е изключително тревожно за авторитета на страната да получава информация за корупция отвън, предаде репортерът на БНР Цветалина Стоянова.

Решенията, които се взимат са в посоката на основната задача на служебното правителство - честни, прозрачни и свободни избори.Така президентът коментира от Пловдив свикания при премиера Съвет за сигурност, информира Антония Попова от БНР- Пловдив. Румен Радев посети Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника, както и Центъра по технологии на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Според държавния глава санкциите на САЩ по закона „Магнитски“ към български лица е прецедент за ЕС: "Няма ясна нормативна база за страна съюзник, страна член на ЕС и НАТО, попадаща под такива тежки санкции точно как да се действа". По думите на президента,"правителство е длъжно да предприеме мерки, които да минимизират риска за държавните институции и за българските граждани във финансово отношение“.

Още от категорията

Стефан Янев

Премиерът Стефан Янев: България трябва да има устойчиво правителство

Да не се бърза с прогнозите и сценариите за след седмица, два месеца и т.н. За това призова служебният премиер Стефан Янев пред журналисти след връчването на мандат за съставяне на правителство на партията „Има такъв народ“. Янев каза, че на..

публикувано на 30.07.21 в 18:21
Президентът Румен Радев връчи на Пламен Николов от „Има такъв народ“ мандат за съставяне на правителство.

Пламен Николов е кандидатът за премиер на „Има такъв народ“

Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена партия „Има такъв народ“. Кандидатът за премиер на партията е докторът по философия на правото, политиката и икономиката..

публикувано на 30.07.21 в 17:39
Бойко Рашков

Парламентът изслушва вътрешния министър за миграционния натиск

На днешното заседание на парламента ще бъде изслушан министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. Той трябва да представи информация за нивото на миграционния натиск и нелегалната миграция на територията на България за периода на служебното правителство..

публикувано на 30.07.21 в 06:15