Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Електронната търговия в ЕС се модернизира с нови правила за ДДС

Снимка: архив

Нови правила относно ДДС за електронната търговия влизат в сила от 1 юли 2021 година в целия ЕС. Целта им е да намалят административната тежест на предприятията, които извършват трансгранични онлайн продажби чрез въвеждане на единна система за деклариране и плащане на ДДС, наречена One Stop Shop (OSS), или обслужване на едно гише. Как тя ще улесни онлайн търговците?

„За тях вече няма да е нужно да се регистрират по ДДС в страната, в която са продали стоката на крайния потребител, – обяснява българският евродепутат Цветелина Пенкова, член на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент. – Има и някои условности – стоки и услуги над 10 хиляди евро могат да се декларират от търговците и дължимото ДДС да се плати в държавата-членка на купувача, но без това да налага допълнителна административна тежест и процедура, каквато беше ситуацията до момента, т.е. те няма нужда да се регистрират в съответната държава членка. Когато става дума да продажба на стоки и услуги под 10 хил. евро, съответното ДДС може да бъде заплатено и в държавата членка на търговеца. По този начин мисля, че ще се улеснят най-вече платформите.“Друга новост в посока създаване на единен режим за ДДС при трансграничните доставки на стоки и услуги е премахването на прага за освобождаване от ДДС при внос на стоки на стойност до 22 евро.

„Има и акцент, който засяга стоките, внесени от трети страни на територията на съюза и те подлежат на облагане с ДДС, – допълва Цветелина Пенкова. – За да се улеснят търговците, това може да бъде направено чрез платформа, която е част от  въведената – казва се Import One Stop Shop (IOSS). Така размерите на дължимото ДДС, които ще бъдат определени от националното законодателство на държавата, в която се  внася стоката, ще могат да бъдат плащани отново чрез тази онлайн платформа.“

Предимствата на тези нови правила са двустранни: създават условия за по-голяма прозрачност и доверие у потребителите и по-голяма събираемост на дължимите данъци от държавите-членки на ЕС. Какво трябва да направят търговците, за да се възползват от това обслужване „на  едно гише“?

„Самата система е отворена за регистрация на търговците още от 1 април 2021 г. и ще бъде активна и работеща от 1 юли, – уточнява евродепутатът Цветелина Пенкова. – Това означава, че всички търговци, които биха искали да се възползват, трябва да проверят какви са документите, които се изискват за тяхната регистрация, тъй като това вече може да бъде направено.“

Пълна информация за новите правила и режима за обслужване на едно гише за ДДС, както и информация за това какво можете да направите, за да се възползвате от новата система, можете да намерите на уебсайта на Европейската комисия.

За Евранет плюс: Елена Каркаланова
Снимки: архив, Европейски парламент

Още от категорията

Пчеларството – безценен фактор за здравето, но не и сектор с приоритет за държавата

Природата тази година е по-благосклонна към пчеларите, тя подари топли дъждовни дни през април, които създадоха благоприятни условия за цъфтеж на рапицата, една от предпочитаните медоносни култури за насекомите. Топлите дни през месец май пък..

публикувано на 05.07.22 в 16:29

Обсъжда се възможност за пътуване на българския бизнес до Австралия

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов се срещна с Йоана Кехлибарова, изпълнителен директор на Българо-австралийската търговска камара. На срещата беше обсъдена необходимостта от мерки за активизиране на..

публикувано на 05.07.22 в 15:09

Поредна значима инвестиция привлече индустриалната зона около Пловдив

Инвестиция в разширяването на производствената си база край Пловдив в размер на 17 милиона евро прави германски концерн за производство на електротехника, отоплителни вентилационни и климатични системи. В новия завод обаче, който вече работи, се..

публикувано на 03.07.22 в 11:25