Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Старинното село Добърско крие изненади дори за туристи, идвали вече тук

Снимка: архив

Всеки, посетил веднъж село Добърско, Югозападна България, си обещава да се върне отново, защото времето никога не стига, за да обиколи човек и да се полюбува на всички забележителности, скрити тук. Туристите са очаровани първо от прекрасния изглед, който дава селото към цялата Разложката котловина, величествената Пирин планина и меките възвишения на Родопа планина. Добърско е разположено в южните склонове на Рила, на 1050 метра надморска височина и е много посещавано от български и чуждестранни туристи, отседнали в близкия ски курорт Банско, само на 17 км от Добърско.

Известна е старинната църква  „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, която пази неразгадана мистерия – стенопис отпреди 600 години, на която е изобразен Исус, сякаш поставен в космическа ракета. Погледнато през призмата на модерния човек, стенописът ясно наподобява средствата за летене в космоса, познати от областта на науката и фантастиката. Църквата е забележителна и с това, че много от библейските сцени в стенописите не съответстват на църковния канон. Например Св. Димитър и Св. Георги са представени в цял ръст, а не на кон, както най-често се рисуват светците-войни. Удивление буди и сцена, в която образът на Исус Христос е представен от неизвестния майстор на фрески с коса, вързана на плитка.

Земята и хората в Добърско пазят прастари легенди за чудодейната лековита вода, която извира в църковния двор, за български царе и православни духовници, отбили се по пътя си в Добърско.

Пролетната премяна на гората и буйните води на близкия водопад „Щракалото“ и добре очертаните екомаршрути край селото привличат много туристи. Тук е мястото да припомним една разходка до селото и местните забележителности, в която наш гид е Светлана Димитрова.

Съставил: Гергана Манчева

Още от категорията

Имената, които прославят България на международните театрални сцени

Тази седмица първата българска актриса, номинирана за „Оскар“ – Мария Бакалова , получи почетен знак „Посланик на дестинация България“ от министъра на туризма Стела Балтова. Събитието се състоя само дни след като Бакалова мина по червения..

публикувано на 24.07.21 в 07:40

184 години от рождението на Апостола на свободата

„Свята и чиста република“ – такава мечтае България човекът, който я обиколи надлъж и шир, за да основе революционни комитети и да подготви Отечеството за свободата. Днес,18 юли 2021 г., се навършват 184 години от рождението на Васил Иванов Кунчев..

публикувано на 18.07.21 в 05:45

Исторически особености на изборния процес в България

Изборната рулетка отново се върти. Българските граждани избират депутати в 46-то Народно събрание. Демократичният изборен процес в страната ни има своите сериозни традиции. Още през 1879 г. , малко след Освобождението си, България вече има..

публикувано на 11.07.21 в 05:50