Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старинното село Добърско крие изненади дори за туристи, идвали вече тук

Снимка: архив

Всеки, посетил веднъж село Добърско, Югозападна България, си обещава да се върне отново, защото времето никога не стига, за да обиколи човек и да се полюбува на всички забележителности, скрити тук. Туристите са очаровани първо от прекрасния изглед, който дава селото към цялата Разложката котловина, величествената Пирин планина и меките възвишения на Родопа планина. Добърско е разположено в южните склонове на Рила, на 1050 метра надморска височина и е много посещавано от български и чуждестранни туристи, отседнали в близкия ски курорт Банско, само на 17 км от Добърско.

Известна е старинната църква  „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, която пази неразгадана мистерия – стенопис отпреди 600 години, на която е изобразен Исус, сякаш поставен в космическа ракета. Погледнато през призмата на модерния човек, стенописът ясно наподобява средствата за летене в космоса, познати от областта на науката и фантастиката. Църквата е забележителна и с това, че много от библейските сцени в стенописите не съответстват на църковния канон. Например Св. Димитър и Св. Георги са представени в цял ръст, а не на кон, както най-често се рисуват светците-войни. Удивление буди и сцена, в която образът на Исус Христос е представен от неизвестния майстор на фрески с коса, вързана на плитка.

Земята и хората в Добърско пазят прастари легенди за чудодейната лековита вода, която извира в църковния двор, за български царе и православни духовници, отбили се по пътя си в Добърско.

Пролетната премяна на гората и буйните води на близкия водопад „Щракалото“ и добре очертаните екомаршрути край селото привличат много туристи. Тук е мястото да припомним една разходка до селото и местните забележителности, в която наш гид е Светлана Димитрова.

Съставил: Гергана Манчева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10

Мистерията на Странджа планина и нейните богатства

Развитието на туризма у нас накара много българи и чужденци да търсят по спокойни и уединени места, в които да избягат от пренаселените градове и някои курорти. А Странджа, която все още се слави като една от най-неизследваните български..

публикувано на 23.08.23 в 11:30