Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Жребий подреди изборната бюлетина за 11 юли

Сходна политическа конфигурация с тази от 4 април, показва проучване

| обновено на 09.06.21 в 14:24
Снимка: Ани Петрова

В Централната избирателна комисия изтеглиха номерата за подредба на партиите и коалициите в бюлетината за парламентарните избори на 11 юли.

ГЕРБ-СДС ще се явят на предсрочния вот под номер 5. До тях с номер 4 са „БСП за България“. „Има такъв народ“ са под номер 22. „Българските патриоти – ВМРО-Воля-НФСБ“ изтеглиха номер 16.  

Първата изтеглена политическа сила беше Коалиция „Ляв съюз за чиста и свята република“, с която в политиката се завръща експремиерът Жан Виденов. Тя е под номер 17. Знаковият номер 1 се падна на „Движение заедно за промяна“. 

„Гражданска платформа Българско лято“ на бизнесмена Васил Божков е под номер 15. „Демократична България“ взе номер 23, „Изправи се! Мутри вън“ е с номер 8.

На старта на предизборната кампания, коалицията ГЕРБ-СДС получава подкрепа от 20,3%, докато „Има такъв народ“ е с 18,2 %, показва проучване на "Алфа Рисърч". БСП е трета политическа сила – с 14,4%, а „Демократична България“ - четвърта, с 11,9 %, следват ДПС - 9,9%, „Изправи се! Мутри вън“ – 5,3 %. Проучването е реализирано в периода  30 май – 7 юни сред извадка от 1007 пълнолетни граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. 

Какви са хипотезите за съставяне на пълноценно правителство след изборите, е въпрос, на който се опитват да отговорят и политолозите. А разработка по темата, ще намерите ТУК

Още от категорията

ИТН представя кандидатите си за министри

Очаква се партията "Има такъв народ" да представи проектокабинета си. Това ще стане на отделни срещи в рамките на деня с партиите, припознати като политически партньори - "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България" и БСП, преди гласуването му от..

публикувано на 03.08.21 в 05:20

Намаляват ли шансовете да се състави правителство с подкрепата на „партиите на протеста“?

Напълно непознато лице без опит в политиката, но с такъв в частния бизнес. Така най-лаконично можем да опишем обявеният от „Има такъв народ“ (ИТН) кандидат за министър-председател Пламен Николов. От партията, спечелила предсрочните парламентарни..

публикувано на 02.08.21 в 11:17
Тошко Йорданов

„Има такъв народ“ ще представи своите кандидат министри

Партия „Има такъв народ“ ще представи своя проектокабинет на ръководствата на БСП, „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“. В писмо до медиите председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов казва, че ще поканят за..

публикувано на 02.08.21 в 10:15