Орехът е сред най-разпространените дървесни видове на Балканите, вирее чудесно и в други страни на Европа, Азия, Северна и Южна Америка и т. н. В България, още в началото на пролетта, тези дървета се разлистват и не след дълго вече са отрупани с малки зелени плодчета. Ядките на ореха са богатите на белтъчини, мазнини, витамини, минерални соли, витамини. Имат голямо приложение в традиционните български ястия, в народната медицина, а олиото от орех се използва в козметиката, за профилактика на някои болести.
В българската традиционна култура откриваме много практики, свързани с ореха, с неговите листа, плодове и дървесина. Дървото се възпято в народните песни, споменава се в поверия и легенди, а листата и плодовете му са неизменна част от някои магически действия. За някои от тях ще научите от материала „Зелен се орех развива“ на Албена Безовска.
В мразовитите февруарски дни, когато честваме най-обичания национален герой Васил Левски – идеолог, основател и организатор на Вътрешната революционна организация, разгръщаме автентичния документ – изписаното с красив почерк тефтерче на Дякона, за да..
Всяка година на 14 февруари любовта разцъфтява с нова сила! Свети Валентин все повече се утвърждава в България като празник, който вдъхновява влюбените да споделят красиви моменти заедно. Традициите включват размяна на картички, подаръци и романтични..
На 2 февруари се навършват 103 години от рождението на неповторимата Стоянка Мутафова - любима актриса на поколения българи, един от символите на българския тетатър, телевизията и киното. Родена е на 2 февруари 1922 г. в София в семейството на..