Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Орехът в народни песни и магически практики

Снимка: архив

Орехът е сред най-разпространените дървесни видове на Балканите, вирее чудесно и в други страни на Европа, Азия, Северна и Южна Америка и т. н. В България, още в началото на пролетта, тези дървета се разлистват и не след дълго вече са отрупани с малки зелени плодчета. Ядките на ореха са  богатите на белтъчини, мазнини, витамини, минерални соли, витамини. Имат голямо приложение в традиционните български ястия, в народната медицина, а олиото от орех се използва в козметиката, за профилактика на някои болести.
В българската традиционна култура откриваме много практики, свързани с ореха, с неговите листа, плодове и дървесина. Дървото се възпято в народните песни, споменава се в поверия и легенди, а листата и плодовете му са неизменна част от някои магически действия. За някои от тях ще научите от материала „Зелен се орех развива“ на Албена Безовска.Още от категорията

Имената, които прославят България на международните театрални сцени

Тази седмица първата българска актриса, номинирана за „Оскар“ – Мария Бакалова , получи почетен знак „Посланик на дестинация България“ от министъра на туризма Стела Балтова. Събитието се състоя само дни след като Бакалова мина по червения..

публикувано на 24.07.21 в 07:40

184 години от рождението на Апостола на свободата

„Свята и чиста република“ – такава мечтае България човекът, който я обиколи надлъж и шир, за да основе революционни комитети и да подготви Отечеството за свободата. Днес,18 юли 2021 г., се навършват 184 години от рождението на Васил Иванов Кунчев..

публикувано на 18.07.21 в 05:45

Исторически особености на изборния процес в България

Изборната рулетка отново се върти. Българските граждани избират депутати в 46-то Народно събрание. Демократичният изборен процес в страната ни има своите сериозни традиции. Още през 1879 г. , малко след Освобождението си, България вече има..

публикувано на 11.07.21 в 05:50