Орехът е сред най-разпространените дървесни видове на Балканите, вирее чудесно и в други страни на Европа, Азия, Северна и Южна Америка и т. н. В България, още в началото на пролетта, тези дървета се разлистват и не след дълго вече са отрупани с малки зелени плодчета. Ядките на ореха са богатите на белтъчини, мазнини, витамини, минерални соли, витамини. Имат голямо приложение в традиционните български ястия, в народната медицина, а олиото от орех се използва в козметиката, за профилактика на някои болести.
В българската традиционна култура откриваме много практики, свързани с ореха, с неговите листа, плодове и дървесина. Дървото се възпято в народните песни, споменава се в поверия и легенди, а листата и плодовете му са неизменна част от някои магически действия. За някои от тях ще научите от материала „Зелен се орех развива“ на Албена Безовска.
Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..
През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..
На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..