Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-новият локомотив на БДЖ носи имената на двама български владетели

Снимка: bdz.bg

Най-новият локомотив на БДЖ, който е 11 поред от доставката на 15 нови локомотива Смартрон, пристигна предсрочно преди няколко дни в България и вече направи няколко пътувания. Той е първият, който ще носи името на двама владетели – Царете Петър IV и Иван Асен I от династията Асеневци, основатели на Втората българска държава, съобщиха от БДЖ.

Новите локомотиви разполагат със специфичен QR код. При сканирането му чрез мобилно устройство, се появява информация за историята на владетеля, чието име носи локомотивът. Друга интересна подробност е, че на челото на всяка машина е изобразена по една буква от глаголицата, което е своеобразен начин за популяризиране и съхранение на българските ценности и богатата ни история.

Останалите четири локомотива от реализираната поръчка ще бъдат на разположение на БДЖ до края на годината. Локомотиви от същата серия вече се движат в съставите на влакове по направленията София-Бургас-София, София-Варна-София, София-Свиленград-София и София-Кулата-София.

Съставил: Весела Кръстева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Противопожарна и полицейска техника продължава да е позиционирана в района на село Гара Елин Пелин във връзка с взривовете в склада за пиротехнически средства, 28 юли 2024 г.

Откриха тялото на последния - четвърти загинал след експлозиите в Елин Пелин

Под ръководството на Окръжна прокуратура – София, следователи от Национална следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и специализирани части на вътрешното министерство, са започнали огледи на складовете край Елин Пелин, в които в..

публикувано на 28.07.24 в 13:23

България и Гърция работят за потушване пожара в граничната планина Славянка

Ситуацията с пожара на българо-гръцката граница е доста тежка, обяви служебният вътрешен министър Калин Стоянов. В гасенето са включени два гръцки хеликоптера, два самолета, и два български военни хеликоптера. „Много е голям фронта на пожара, много е..

публикувано на 28.07.24 в 11:21

Преди летните отпуски е интензивен трафика с леки коли от Румъния, Сърбия и към Турция

Интензивен е трафикът на граничните пунктове с Румъния, Сърбия и Турция, съобщиха от „Гранична полиция". На границата с Румъния трафикът е интензивен при „Кардам" на изход за товарни автомобили. Интензивен е трафикът и за леки коли на вход и изход по..

публикувано на 28.07.24 в 10:28