Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-новият локомотив на БДЖ носи имената на двама български владетели

Снимка: bdz.bg

Най-новият локомотив на БДЖ, който е 11 поред от доставката на 15 нови локомотива Смартрон, пристигна предсрочно преди няколко дни в България и вече направи няколко пътувания. Той е първият, който ще носи името на двама владетели – Царете Петър IV и Иван Асен I от династията Асеневци, основатели на Втората българска държава, съобщиха от БДЖ.

Новите локомотиви разполагат със специфичен QR код. При сканирането му чрез мобилно устройство, се появява информация за историята на владетеля, чието име носи локомотивът. Друга интересна подробност е, че на челото на всяка машина е изобразена по една буква от глаголицата, което е своеобразен начин за популяризиране и съхранение на българските ценности и богатата ни история.

Останалите четири локомотива от реализираната поръчка ще бъдат на разположение на БДЖ до края на годината. Локомотиви от същата серия вече се движат в съставите на влакове по направленията София-Бургас-София, София-Варна-София, София-Свиленград-София и София-Кулата-София.

Съставил: Весела Кръстева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фестивал на киселото мляко в Момчиловци

Фестивал на киселото мляко - култура и традиции '2024 започва днес в село Момчиловци, област Смолян, в Родопите. Празникът, който се организира от кметската управа на Момчиловци, китайска фирма-партньор и други, ще продължи до 1 септември...

публикувано на 30.08.24 в 08:05

Каква е цената на изборите в България

В края на октомври, за втори път през настоящата година ни очакват избори за народни представители, този път за 51-ото Народно събрание. От началото на 2021 г. досега, това са седми поредни парламентарни избори и шести предсрочни. За вота страната..

публикувано на 29.08.24 в 20:05

Усилване на вятъра и в допълнение – кратки интензивни валежи и гръмотевици в петък

През следващото  денонощие атмосферата над страната ще остане неустойчива. Развитието на купеста и купесто-дъждовна облачност ще продължи и на много места ще има краткотрайни валежи, в отделни райони ще са временно интензивни, с гръмотевици...

публикувано на 29.08.24 в 19:45