Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Милен Иванов: За да имаш бъдеще, трябва да уважаваш миналото, но и да продължиш напред

Известният диригент и певец представя новите „Гласове на традицията“

7
Снимка: Facebook/GlasoveNaTradiziata
„За нас най-важно е да запазим старинния български вокален стил, който е уникален“ – така Милен Иванов, диригент на „Гласове на традицията“ определя веруюто на новата формация, създадена заедно с едноименната фондация. Идеята е на Росица Лисичкова (председател на фондация „Гласове на традицията“), Даниел Спасов и Милен Иванов – народни певци и ТВ водещи.

В българския фолклор има песни, които задължително се изпълняват само от мъже или само от жени. Но на празник, в семейна среда и по различни поводи, и преди, и сега хората съвсем естествено спяват гласовете си, независимо от пол и възраст. От друга страна, още при създаването на първите ансамбли у нас, се налагат женските народни хорове, а самодейни мъжки групи се създават в отделни райони, често свързани с мъжки обичаи. Именно този стереотип умело разчупва „Гласове на традицията“. В новия хор участват певците от мъжкия вокален квартет „Светоглас“, емблематични представителки на „златното поколение“ и няколко млади певици.

„Искахме тази формация да бъде алтернатива на всичко, което днес се случва в българската фолклорна музика и което ни тревожи – споделя Милен Иванов. − Да, фолклорът не е музеен експонат, той трябва да се развива и обогатява. Но голяма част от съвременните опити, които правят някои колеги, обезличават стария ни вокален стил. Съгласни сме, че трябва да има експеримент, но той трябва да се прави много професионално, с усещането за отговорност към българския фолклор. Защото това е нашата традиция, нашата визитна картичка пред света. Смело мога да кажа, че сега се забелязва унифициране, обезличаване на фолклора ни. Създадохме хора заедно с някои от най-известните изпълнителки на нашата народна музика, направили много записи в БНР, солисти на хора към някогашния Ансамбъл за българска народна музика на Националното радио, който става основа на прочутата формация „Мистерия на българските гласове“. Това са Олга Борисова,Калинка Вълчева, Калинка Згурова, Радка Алексова и Василка Дамянова. Тяхно беше желанието да предадат целия си опит, да предадат своята мисия, която са следвали цял живот на по-младите − Лина Мачева и Юлия Гатдерова (освен прекрасни певици, те са част от редакция „Народна музика“ на БНР). А също Нина Арнаудова и Таня Митева (от Ансамбъл „Филип Кутев“). Най-млада от всички нас е 18-годишната Весела Порчева.“

Основно изискване при формирането на репертоар е произведенията да са оригинални, авторът да казва нещо различно, да представя различните фолклорни области и стилове у нас, убеден е Милен. Той е създал няколко нови песни, в които характерните особености на фолклора се преплитат със съвременни изразни средства. „Понякога третирам човешкия глас като инструмент, използвам и хомофоно-хармонична, и полифонична фактура – пояснява диригентът. − Разбира се, облягаме се на фолклорната класика – това са песни на Филип Кутев, Стефан Кънев, Красимир Кюркчийски.“

„Близо пет години участвам в квартет „Светоглас“ – представя се Виктор Томанов. – Съчетанието на мъжки и женски тембри в „Гласове на традицията“ е много интересно, освен това досега у нас не е правен такъв ансамбъл. Гласовете на утвърдените и много известни певици допринасят за съвсем различна звучност, изкуството ни придобива друга стойност. Различаваме се и по това, че всеки от нас участва и с индивидуални изпълнения, и като солист на състава.“

Ярък пример, че „Гласовете…“ следват традиционния път, по който се предава фолклора, са Радка Алексова и нейната ученичка Весела Порчева, която от дете усвоява специфичния изпълнителски стил от признатата майсторка на граовските песни.

„Граовската песен е по-различна от останалите. Особено ми допадат безмензурните песни − казва Весела, която току-що е завършила 133 СОУ „А. С. Пушкин“ в София и кандидатства в НМА. – Има характерни орнаменти, които са трудни, но много ми харесват, омагьосана съм от тези песни. Щастлива съм, че съм част от формацията.“

Радка Алексова, чийто глас звучи в първите записи на спечелилата „Грами“ плоча „Мистерията на българските гласове“, развълнувано споделя:

Целият ми съзнателен живот досега е минал в пеене, но от три години не съм в „Мистерията…“, не беше много леко. Сега ходя на репетиции с огромно удовлетворение и радост. Изпълняваме част от стария репертоар, връщат ми се прекрасни спомени. Имам чувството, че нов живот започвам. Истинският стил се предава само от човек на човек, не може да се обясни с думи. Именно така Весела получи от мен всичко каквото знам − орнаменти и т.н. Не само тя, всички в „Гласовете…“ се вслушват в по-опитните. А Милен е прекрасен диригент, написа и няколко много хубави песни, очаквам новите с голямо нетърпение.“


От премиерата на „Гласовете на традицията“ измина повече от седмица, но стотици почитатели на българския фолклор продължават да споделят новината и да поздравяват изпълнителите за това завръщане към чистия извор на фолклора и – по думите на Милен − онзи певчески стил, който е емблема за България и който светът познава, обича и търси.

Снимки: Facebook/GlasoveNaTradiziata

Галерия

Още от категорията

Джазът покорява Стара Загора

От 19 часа днес се открива деветият Джаз форум в Стара Загора. Събитието по традиция се провежда на Античната улица в града, но при дъжд ще се състои в Културния център на Областната администрация.  Акцент в трите фестивални дни тази година се..

публикувано на 10.06.21 в 05:35

Международният фестивал „EXIT“ ще гостува в Приморско

Международният фестивал „EXIT“ тази година ще гостува в България. Програмата на „Sunland Festival“ е планирана за 29 юли – 1 август, а домакин на фестивала ще бъде плаж „Перла“ в град Приморско, област Бургас. За тридневното музикално събитие..

публикувано на 07.06.21 в 19:28

Филхармония „Пионер“ рамо до рамо със Софийската филхармония

„Рамо до рамо“ − така се нарича проектът, в който заедно на сцената за пореден път ще свирят музиканти от двата оркестъра. Събитието е част от Международния фестивал „Софийски музикални седмици“. На 8 юни, в столичната зала „България“, ще прозвучат..

публикувано на 07.06.21 в 14:55