Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна – 100 години курортен град

Снимка: chernomore.bg

Сто години ни делят от датата 10 юни 1921 г., когато днешната ни черноморска столица Варна е обявена от общинската управа за курортен град, а през 1925 г. е издаден и царски указ за това.

Прекрасните условия бързо привличат много курортисти от страната и чужбина. През 1926 г. туристите са около 12 500, през 1927 – 38 хиляди, а през 1928 – 40 хиляди за сезон. Първите гости са предимно чехи, поляци, унгарци, австрийци, турци, румънци.

100 години по-късно Варна остава магнетична дестинация за туристи от всички кътчета на света.

Днес от 19.00 ч. във Фестивалния и конгресен център ще се състои концерт спектакъл по повод 100-годишнината от обявяването на Варна за курортен град. Входът е свободен до запълване на 50%  от капацитета на залата.

За да се потопите в атмосферата на черноморската ни столица отпреди век, вижте публикацията ни "Светска суматоха, разделни къпални и стражари-надзиратели – Варна преди 100 години".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50
Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26