Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Довършването на АЕЦ „Белене“ ще струва 8-9,5 млрд. евро

Снимка: архив

Между 8 млрд. и 9,5 млрд. евро ще бъдат необходими за довършването на двата блока на АЕЦ „Белене“, показват изчисленията на строителното обединение „Булатом“. До момента по проекта са похарчени близо 1,5 млрд. евро. От „Булатом“ изчисляват, че инвестицията ще бъде изплатена за около 15 г. след въвеждането в експлоатация на блоковете, а цената на тока от централата може да бъде по-ниска от тази на борсата. 

Ако двата блока в АЕЦ „Белене“ бъдат натоварвани напълно, те ще могат да произвеждат годишно около 16 млн. мегаватчаса електроенергия. Според „Булатом” проектът е икономически целесъобразен, тъй като блоковете могат да работят още поне 45 г. след изплащането на инвестицията.


Още от категорията

Недоволство от скъпия ток за промишлеността

Цените на електроенергията в България превишават тези в основните експортни пазари за българска индустрия – Германия, Италия, Франция, Австрия – с над 50%. Това се казва в писмо на Асоциация на организациите на българските работодатели до премиера...

публикувано на 04.08.21 в 13:31

Програма ще насърчава производството на уникалните български продукти

Национална програма ще насърчава производството и употребата на уникалните за различните райони на България продукти. В работната група за създаването й са включени представители на министерствата на земеделието, на икономиката, на регионалното развитие,..

публикувано на 01.08.21 в 10:01
Асен Василев

Служебното правителство иска актуализация на бюджета

Днес ще бъде представено предложението на служебното правителство за актуализация на бюджета. Това ще стане на Третия обществен съвет към министъра на финансите, предаде репортерката на БНР Марта Младенова. Според министър Асен Василев се очаква..

публикувано на 22.07.21 в 06:25