Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Довършването на АЕЦ „Белене“ ще струва 8-9,5 млрд. евро

Снимка: архив

Между 8 млрд. и 9,5 млрд. евро ще бъдат необходими за довършването на двата блока на АЕЦ „Белене“, показват изчисленията на строителното обединение „Булатом“. До момента по проекта са похарчени близо 1,5 млрд. евро. От „Булатом“ изчисляват, че инвестицията ще бъде изплатена за около 15 г. след въвеждането в експлоатация на блоковете, а цената на тока от централата може да бъде по-ниска от тази на борсата. 

Ако двата блока в АЕЦ „Белене“ бъдат натоварвани напълно, те ще могат да произвеждат годишно около 16 млн. мегаватчаса електроенергия. Според „Булатом” проектът е икономически целесъобразен, тъй като блоковете могат да работят още поне 45 г. след изплащането на инвестицията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Приморско приключва сезона с 30% ръст на туристите

Курортният град Приморско е домакин на Черноморския форум 2024, където най-успешните компании и общини в Черноморския регион ще бъдат отличени на официална церемония, на 6 септември 2024 г. в центъра на града. За девета поредна година..

публикувано на 26.08.24 в 14:20

От 2001 г. в България има приета Програма за борба със сушата, но мерките в нея не се спазват

Няма точна статистика какъв ще е броят на изпепелените от пожари горски масиви у нас през това лято. По данни на Европейската информационна система за горски пожари в България се случват около 600 подобни инцидента всяка година. Ежегодно те засягат..

публикувано на 26.08.24 в 10:40

Морският курорт "Албена" отпразнува 55-ата си годишнина

Ваканционно селище "Албена" посрещна 55-я си рожден ден с 11 000 туристи, съобщи БТА. Най-много са гостите от Скандинавския полуостров, нараства броят и на французите, чехите и поляците. Българските и румънските туристи са запазили нивото на..

публикувано на 26.08.24 в 10:28