Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 хиляди българи може да се наложи да напуснат Великобритания

Снимка: архив

Над 10 хиляди българи във Великобритания, подали молба за придобиване на статут на уседналост, не са отговорили на изискванията, според информация на британската страна. Други 264 хиляди пък са били одобрени и ще продължат да пребивават в страната. Заради затрудненията, които изпитват българските граждани при кандидатстването за статут на уседналост, постоянният секретар на МВнР Иван Кондов е провел среща с посланика на Великобритания в България Роб Диксън. 

Българският дипломат е подчертал, че заради пандемията от коронавирус и ограничителните мерки много хора са се забавили с подаването на документите. По този повод България е отправила молба към Великобритания за гъвкавост след 30 юни 2021 г., когато изтича срокът за кандидатстване по Схемата за уседналост, както и за ясни правила какво биха могли да направят българските граждани след тази дата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Унгария представиха новия брой на "Български вести“

Излезе новият брой на "Български вести“ - месечно издание на Българското републиканско самоуправление в Унгария. В изданието има статия и снимки за откриването на новия Български културно-образователен център в Будапеща. "На 12 юни красивата зала..

публикувано на 09.07.24 в 14:28

Ученици от Болградския регион се срещнаха с вицепрезидента Илияна Йотова

В президентството ученици от населения предимно с етнически българи Болградски регион в Украйна бяха посрещнати от вицепрезидента Илияна Йотова. Учениците са в страната ни по покана на Югозападния университет "Неофит Рилски“, съвместно с Изпълнителната..

публикувано на 08.07.24 в 17:13

Абитуриенти от българско училище в Париж - с филм-изповед за ученическите си години

Дванайсетокласници от Първа българска гимназия в Париж пуснаха документално филмче, в което разказват свои истории от годините, прекарани в българското школо. Филмът, озаглавен "Нашата история. Съботна глътка България" е създаден от едно момиче и пет..

публикувано на 08.07.24 в 17:12