Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Абитуриенти от българско училище в Париж - с филм-изповед за ученическите си години

Снимка: facebook/ecole.bulgare.paris

Дванайсетокласници от Първа българска гимназия в Париж пуснаха документално филмче, в което разказват свои истории от годините, прекарани в българското школо. Филмът, озаглавен "Нашата история. Съботна глътка България" е създаден от едно момиче и пет момчета – абитуриенти на Първа българска гимназия във френската столица. Идеята е на преподавателката им Румяна Шибилева.

В края на филмаабитуриентите от Випуск 2024 отбелязват, че „макар да ни е тъжно днес, тези години, така бързо отминали, ще останат едни от най-светлите в нашето съзнание“.

Училището в Париж е част от асоциацията „Български език – език европейски“, учредена през 2006 г., съгласно френското законодателство, отнасящо се до дружествата с нестопанска цел. Здачата и на асоциацията, и на училището е да разпространявата българския език и българската култура във Франция. 

През ноември 2006 г. е открито училище „Кирил и Методий“, през септември 2007 г. детската градина „Зайченцето бяло“, а през септември 2016 г. се обособява и „Първа българска гимназия в Париж“, за да отговори по най-адекватен начин на нуждите на учениците. По същата причина училището започва да прави опити за дистанционно обучение още през 2012 год., а през 2013 открива първите си изцяло онлайн паралелки.  През октомври 2016 г. открива училище в гр. Тулуза, за да подкрепи усилията на местната българска общност за създаване на образователна структура. През септември 2020 год. открива клон в гр. Лил.

Снимка: Фейсбук страница на БУ "Кирил и Методий" - Париж



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Доц. Раки Бело: Албанците са толерантен народ и ценят българите

Подобно на много други места по света, и в Албания българският език се изучава академично. Нашият лекторат е част от Катедрата по славянски и балкански езици на Факултета по чуждоезиково обучение в Тиранския университет, а от няколко години..

публикувано на 08.07.24 в 08:25

Двуезична брошура “Аз съм българин и вървя с народа си” за Иван Станчов излезе в Лондон

Българското училище “Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон издаде брошурата “Аз съм българин и вървя с народа си”, посветена на своя патрон, съобщи Снежина Григорова-Мечева, директор на учебното заведение и съставител на двуезичното..

публикувано на 07.07.24 в 16:27

Български ученици в Италия пресъздадоха във филм историята на лечителя Иван Раев

Възпитаници на Българското училище “АзБуки” в Рим и Колеферо разказаха във филм историята на билкаря Иван Раев (1876-1938 г.), съобщи директорката на учебното заведение Мариола Георгиева. “Билкарят Иван Раев” е създаден в рамките на националната..

публикувано на 07.07.24 в 09:40