Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съдът – отправна точка за творчество

Иван Кънчев представя новия си изследователски проект

От дълбока древност човекът е изработвал различни съдове за хранене или за съхранение на продукти, вино, зърно, различни масла. Съдовете са били и част от езически и религиозни ритуали във всички времена. В зависимост от епохата, в изработката им са влагани различни материали – дърво, камък, глина, метал, стъкло и т.н. Наред с утилитарната функция на тези предмети, те винаги са били извор на вдъхновение за хората с творческо мислене. С други думи – те са част от духовната памет на човечеството.

Докато работи върху книгата си „Творците говорят“, Иван Кънчев е впечатлен от необикновената роля на съдовете в творчеството на българските художници, с които разговаря, откривайки, че съдът всъщност се явява отделна тема за изследване, тъй като присъства в скулптури, дърворезба, живопис, в работата с камък, кожа, стъкло…

Разсъждавайки върху дълбоката смислова натовареност на тези предмети, той намира следващата тема за научно изследване. Така се появява Съдът – отправна точка за творчество. 24 интервюта за българското изобразително изкуство“ –  новият му изследователски и кураторски проект, представен с изложба и диалогична книга. Откриването на експозицията е днес (18 юни), в галерия „Райко Алексиев“. Тя разкрива търсенията на съвременни български творци в сферата на керамиката, дървопластиката, скулптурата, инсталацията, обекта, живописта, графиката, накита, текстила, емайла, стъклото, художествената обработка на кожата и метала. Ще бъде представена и книгата на д-р Кънчев, в която са публикувани неговите диалози с авторите, които участват в изложбата.

„Подбрани са с оглед на тяхното творчество. Главният критерий е приносът им, без да подценявам художествените качества на творбите“ – споделя той. Участници в проекта са Аделина Попнеделева, Анжело Красини, Божидар Бончев, Божидар Йонов, Вихрони Попнеделев, Галина Шехирян, Драган Милев – Дари, Емил Бачийски, Емил Попов, Захари Каменов, Иван Кънчев, Иван Русев, Ивана Енева, Николай Караманов, Петер Цанев, Райко Райков, Роберт Цанев, Станислав Божанков, Станислав Памукчиев,Стела Георгиева, Цветослав Христов. На откриването своята гледна точка ще сподели Митко Димитров - литератор и богослов.

„В изложбата присъстват и произведения на наши класици, които имат основополагаща роля: Георги Бакърджиев - керамика и Кънчо Цанев - дървопластика и дърворезба. Отредено им е специално място - като почит към тяхното значимо дело“ – казва още Иван Кънчев.

Редактор: Албена Безовска

Още от категорията

Литературни маршрути по стъпките на именити творци

Вълнуващи истории от живота на именити български творци очакват софиянци и гости на столицата в разходките, обединени под названието „Есенни литературни маршрути“. За участие в тях предварително записване не е необходимо. Противоепидемичните мерки..

публикувано на 23.09.21 в 10:22

Иван Вазов – съвременникът на българската свобода, Съединение и Независимост

Преди един век, на 22 септември 1921 г., Иван Вазов затваря очи за последен път, завещавайки някои от най-красивите думи, посветени на България. Преклонението и искрената му обич откриваме в неговите разкази, пътеписи, романи, театрални пиеси, поезия...

публикувано на 22.09.21 в 07:15

Културният ни институт в Париж е домакин на изложбата „Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“

До края на месец ноември гостите на Българския културен институт в Париж могат да се запознаят с 30 малко известни фотографии, произведения на изкуството и други експонати, от ранните години на Христо Явашев. Откриването на документалната..

публикувано на 18.09.21 в 08:50