Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Разкриват 784 секции в чужбина за парламентарния вот

Снимка: архив

Българите в 68 държави ще гласуват в общо 784 секции на извънредните парламентарни избори на 11 юли, съобщиха от МВнР окончателния брой на местата за гласуване. Най-много пунктове се откриват във Великобритания – 135, следвана от Германия със 117, а в Турция те ще бъдат 112. ​ Със 70% се увеличава броят на секциите в чужбина в сравнение с вота през април. Подадените заявления за гласуване пък са над 65 хиляди – с около 15 хиляди по-малко отколкото на редовните избори. 

Деветнайсет дни преди изборите все още няма решение на Централната избирателна комисия за броя на машините, което ни поставя във все по-голямо напрежение”, коментира Иван Кондов, председател на работната група „Избори“. А зам.-председателят на групата Калин Анастасов добави, че ако до четвъртък ЦИК не се произнесе, може да се очаква проблем с доставките в някои държави.

Още от категорията

Виолета Игън и Никол Ганчева-Контрерас пред бюста на Сирак Скитник в Българското национално радио

България като "лятна дестинация" за българчетата, родени в чужбина

За много от българчетата, родени зад граница, от години България се е превърнала в „лятна дестинация“. Те посещават родината на родителите си основно през лятото, по време на ваканция.  Виолета Игън и Никол Ганчева-Контрерас са две такива деца. Те..

публикувано на 04.08.21 в 11:15

Вицепрезидентът: Заедно – българите в България и зад граница, ще постигнем промяната

Илияна Йотова награди лауреатите на конкурсите за деца и юноши на Държавната агенция за българите в чужбина.  „Не е вярно твърдението, че този, който живее навън, не се интересува от България. Контактите със сънародниците ни зад граница,..

публикувано на 29.07.21 в 17:35

Българите в чужбина да могат да гласуват и по пощата, ще предложи МВнР

На пресконференция в София министърът на външните работи Светлан Стоев обяви, че ще бъдат предложени промени в Изборния кодекс, които да позволят на българските граждани в чужбина с активна регистрация да гласуват по пощата, както и да бъде създадена..

публикувано на 23.07.21 в 19:25